AfterDawn logo

Facebookin oma tutkimus: Suosituin sisältö ei todellakaan ole mielipiteitä jakavaa politiikkaa, vaan .. lähinnä huijauksia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Facebookia on kritisoitu viime vuosina laajalti sen sisällöstä ja siitä, miten alusta aiheuttaa radikalisoitumista ja kansojen kahtiajakoa.

Facebookin omistaja Meta aloittikin jo viime vuonna tutkimukset, joissa se avaa sitä, millaista sisältöä Facebookin kautta jaetaan, katsellaan ja klikataan.

Sinänsä Yhdysvaltain Facebookin käyttöä tarkasteleva tutkimus todisti sen oikeaksi, että räväkät poliittiset julkaisut eivät sittenkään ole se sisältö, jota Facebookissa näkyy kaikkein eniten. Mutta tuloksia ei silti voi kehua Facebookin kannalta kovinkaan mairitteleviksi.

Ylivoimaisesti suosituin Facebookissa vuoden 2022 toisella neljänneksellä näkynyt linkki vie lyhytvideopalvelu TikTokin etusivulle. TikTokin ykkössija on tyly isku vyön alle Metalle, joka on yrittänyt kopioida TikTokin lyhytvideot omistamaansa Instagramiin kelojen muodossa.

Lista on muutenkin varsin nolo, sillä palvelun toiseksi laajimmalle levinnyt linkki oli spämmiä, joka on sittemmin poistettu Facebookista. Kyseinen spmmi ehti kuitenkin tavoittaa yli 22 miljoonaa silmäparia, pelkästään Yhdysvalloissa.


20 suosituimmasta linkistä myös sijat 4, 12, 17 ja 18 on poistettu roskapostin vastaisina, mutta jokainen niistä ehti tavoittaa Facebookissa yli 10 miljoonaa käyttäjää. Suosituin varsinainen uutinen löytyy listan sijalta 3, ABC Newsin juttu Texasin kouluampumisesta toukokuulta 2022.

Suosituin verkkosivusto, josta linkkejä (yhteenlaskettuna) Facebookissa ylipäätään näytettiin, oli YouTube, kakkossijan mennessä GIF-animaatioita tarjoilevalle Tenorille. Uutispalveluiden linkit kattoivat vain 1,4% kaikista palvelussa näkyneistä linkeistä.

Eli jos tuntuu, että oma Facebookin syötteesi on täynnä uutisia - kallellaan suuntaan tai toiseen - se johtuu todennäköisesti omasta tavastasi klikata linkkejä Facebookissa. Palvelu tunnetusti tarjoilee samantyyppistä sisältöä, mistä käyttäjä on aiemminkin ollut kiinnostunut. Valtaosalle käyttäjistä Facebookissa jaetut linkit tuntuvat sisältävän joko YouTuben kissavideoita tai laajalle leviäviä spämmimainoksia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki