AfterDawn logo

Google Analytics todettiin jälleen laittomaksi EU:ssa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman yleisimmin käytetty sivustojen kävijätietoja keräävä analytiikkaratkaisu Google Analytics on vahvassa vastatuulessa Euroopassa. Tällä kertaa kävijäseurannan totesi laittomaksi Italian tietosuojaviranomainen.

Jo aiemmin samaan lopputulokseen on päädytty Itävallassa, jossa paikallinen tietosuojaviranomainen totesi Google Analyticsin olevan EU:n lainsäädännön vastainen.

Nyt samaan lopputulokseen on siis päätynyt myös Italia.

Ongelmalliseksi Google Analyticsin käytön tekee se tosiasia, että Google siirtelee tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin. Aiemmin EU:n ja Yhdysvaltain välillä sai siirtää tietoja vapaasti, mutta vuoden 2020 päätöksessä vapaa tietojen siirto EU:n ja Yhdysvaltain välillä todettiin laittomaksi.


EU-kansalaisten tietojen siirtoa Yhdysvaltoihin ei sallita siksi, että Yhdysvaltain kansallinen lainsäädäntö ei suojele EU-kansalaisten tietoja samalla tavalla kuin mitä EU:n GDPR-lainsäädäntö vaatisi. Yhdysvalloissa mm. maan tiedusteluviranomaisilla on varsin vapaa pääsy kaikkeen dataan, mitä Yhdysvalloissa sijaitsevilla palvelimilla säilytetään.

Italian viranomainen, Garante, antoi italialaisille verkkosivustoille 90 vuorokautta aikaa luopua Google Analyticsin käytöstä. Tuon jälkeen tietosuojaviranomainen aikoo ryhtyä toimiin verkkosivuja vastaan, jotka edelleen käyttävät Google Analyticsia.

Myös Suomen tietosuojaviranomainen on ollut mukana linjaamassa Google Analyticsia koskevaa linjausta. Linjaus on yhtenevä Italian linjauksen kanssa, eli sen mukaan Google Analytics nykymuodossaan rikkoo GDPR-lainsäädäntöä, kun Google ei voi taata tietojen yksityisyyttä EU:n edellyttämällä tavalla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki