AfterDawn logo

EU: USB PD -pikalataus pakolliseksi kännyköihin, tabletteihin ja läppäreihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan Unionin päätös pakottaa kännykkävalmistajat, läppärit ja monet muut laitteet käyttämään USB-C -latausliitintä oli jo valtavan iso uutispommi. Mutta samaisessa direktiivissä on vieläkin isompi uutispommi piilotettuna, joka koskee pikalatausta.

Käytännössä ehdotettu direktiivi pakottaa kaikki laitevalmistajat, joiden laitteet tukevat vähintään 15 watin latausta, sisällyttämään tuen myös USB PD -pikalatausstandardille.

Useat kännykkävalmistajat tukevatkin USb PD:tä jo nyt, mutta mm. OnePlus on tiputtanut tuen pois aivan uusimmista laitteistaan ja latureistaan, joka on herättänyt närää monissa potentiaalisissa ostajissa.

Uusi direktiivi sallisi siis kännykkävalmistajille myös niiden omat, vielä hurjemmat pikalataustekniikat. Hurjien latausnopeuksien kisa onkin ollut viime aikoina villiä, kun OnePlus, Xiaomi, Honor ja monet muut valmistajat ovat esitelleet jopa yli 100 watin latausnopeuksia, joilla kännykkä ladataan tyhjästä täyteen reilussa vartissa.


Direktiiviehdotus sallisi siis vaikkapa Xiaomin omat 125 watin latausviritykset, kunhan myös USB PD -lataustuki on mukana sekä laturissa että kännykässä. USB PD lataus voi siis olla myös valmistajan omaa ratkaisua hitaampi, mutta todennäköistä on, että ainakin 30 watin USb PD -lataus tullaan direktiivin myötä paketoimaan mukaan käytännössä kaikkiin kännyköihin, kuten asiasta uutisoinut XDA asiaa pohdiskelee.

Tuomalla pikalataukseen yhden yhtenäisen minimitason, jolla laitteiden täytyy toimia keskenään, EU tuo huomattavaa helpotusta kuluttajien arkeen. Jokainen kuluttaja, joka on pidempään käyttänyt vaikkapa 50 watin latausta tukevaa kännykkää, tietää tuskan, joka seuraa "hidaslatausta" käytettäessä.

Lue myös: Kännyköiden pikalataustekniikat selitettynä

Vaatimus koskee kännyköiden lisäksi myös mm. läppäreitä. Eli käytännössä tulevaisuudessa millä tahansa läppärin laturilla voidaan ladata mitä tahansa kännykkää. Ja jos kännykässä on ylipäätään pikalatauksen tuki, läppärin laturi lataa sitä USB PD -pikalatauksella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki