AfterDawn logo

Pyörätuoleissa on kopiointisuojaukset, jotta edulliset korjaukset olisivat mahdottomia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Kansalaisjärjestö Electronic Frontier Foundation on nostanut esiin hiljattain karmean lainsäädännön hyväksikäytön Yhdysvalloissa.

Modernit, sähkökäyttöiset pyörätuolit on nykyisin varustettu kopiointisuojauksilla, joiden ainoa tehtävä on estää edullisempien huoltoliikkeiden käyttö. Piireihin, jotka ohjaavat pyörätuolin toimintaa, on tarkoituksella sisällytetty teknisiä rajoituksia, jotta niitä ei voisi korjata kotikonstein - tai edes ammattimaisen huoltoliikkeen toimesta - ilman valmistajan lupaa.

Lisäksi Yhdysvaltain DMCA-lainsäädäntö tekee yksinkertaistenkin teknisten kopiointisuojausten murtamisesta laitonta - ja myös ohjelmista ja työkaluista, joilla kopiointisuojaus voitaisiin ohittaa.

Asian tekee vielä vaikeammaksi se, että sähköisten pyörätuolien valmistajia on Yhdysvaltain markkinoilla tasan kaksi - ja molemmat käyttävät samaa taktiikkaa estääkseen edulliset huollot ja korjaukset.

Pyörätuoleihin on valmistajien toimesta viritetty jopa antureita, jotka tunnistavat puhjenneen renkaan luvattoman vaihdon - ja lakkaavat toimimasta, jos puhjennut rengas on vaihdettu ilman valmistajan virallista huoltoliikettä. EFFin keräämissä käyttäjäkokemuksissa kerrotaan miten pyörätuolin sisäkumin saa ostettua verkosta 6 dollarilla, mutta sen vaihtaminen maksaa virallisen huollon kautta 300 dollaria.


Yhdysvalloissa Coloradon osavaltio ajaa nyt lainsäädäntöä, joka vastaa EU:n "oikeus korjata"-direktiiviehdotusta. Lainsäädäntö pakottaisi laitevalmistajat - ja tässä tapauksessa myös pyörätuolien valmistajat - toimittamaan huoltoon tarvittavia työkaluja ja ohjelmistoja kenelle tahansa.

3 KOMMENTTIA

Jomppupomppu1/3

Perimmäinen syy löytyy kyllä säädöksistä.
Kaikkien ”medical device”-kategorian laitteiden tulee täyttää hyvin kireät standardit ja sertifioinnit.
Niillä on myös hyvin ankarat vahingonkorvausvastuut.
Samaisista syistä valmistajia ei myöskään ole liiaksi.

dRD2/3

Lainaus:

Perimmäinen syy löytyy kyllä säädöksistä.
Kaikkien ”medical device”-kategorian laitteiden tulee täyttää hyvin kireät standardit ja sertifioinnit.

No ei nyt ihan niinkään: right to repair -lainsäädäntö ei löysytä standardien vaatimuksia mitenkään, mutta mahdollistaa huolto-ohjekirjojen saamisen ja varaosien saamisen muidenkin kuin valmistajien omien huoltojen käyttöön. Samalla logiikallahan right to repair -lainsäädäntö tulee EU:ssakin käyttöön, eli riippumattomille huolloille annetaan työkalut, ohjeet, jne - ja niiden tekemät huollot eivät pilaa takuuta, jos ne on tehty ohjeiden mukaan.

Jomppupomppu3/3

En tiedä, mihin lainkohtaan tai säädökseen tarkalleen ottaen viittaat, mutta yleisesti yleislait sisältävät klausuulin "ellei laissa toisin määrätä". Varmasti lukuisat FDA:n lääkinnällisten laitteiden turvallisuusvaatimukset ajavat yleisemmät "right to repair"-asetusten yli.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki