AfterDawn logo

LCD-näyttöjen aikakausi lähenee loppuaan - Samsung lopettaa valmistamisen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuosituhannen alussa käytiin suurta näyttötekniikkojen sotaa, jossa olivat vastakkain plasmanäytöt ja LCD-näytöt. Kuten tunnettua, taistelu päättyi LCD-tekniikan voittoon, joka jatkuikin vuosien ajan. Sittemmin kehittyneemmät teknologiat ovat puristaneet LCD:tä askel askeleelta kohti historian hämärää.

Etenkin OLED-näyttöjen suosio (artikkelissamme kerromme OLED-, AMOLED- ja LCD-näyttöjen eroista) on johtanut siihen, että LCD on menettänyt jalansijaa sekä kännyköissä että televisioissa.

Nyt yksi maailman suurimmista näyttöpaneeleita valmistavista yhtiöistä, Samsung Display, on lakkauttamassa LCD-näyttöpaneelien valmistuksen kokonaan. Samsung Displayn näyttöjä käyttävät lähes kaikki suurimmat matkapuhelin-, tietokone- ja TV-valmistajat eli kyse ei ole todellakaan vain Samsungin omalla brändillä myytävistä laitteista.


Samsung jättää kehnosti kannattavan ja raadollisen hintakilpailun kourissa pyörivän LCD-paneelien markkinan kiinalaisvalmistajien temmellyskentäksi ja keskittyy itse parempikatteisiin OLED-näyttöihin. Kännykkämaailmassa LCD-näyttöjä käytetään nykyisin lähinnä edullisimmissa malleissa; huippumallit ja jo keskihintaisetkin puhelimet ovat siirtyneet vauhdilla OLED-tekniikkaan.

Samsung Display oli jo aikeissa lopettaa LCD-näyttöpaneelien valmistuksen vuonna 2020, mutta koronapandemian aiheuttama valtava piikki kysynnässä siirsi suunnitelmia eteenpäin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT