AfterDawn logo

Koronavilkun alasajo alkaa - päivitys jo jakelussa, joka lakkauttaa sovelluksen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suomen virallisen koronatartuntojen jäljitykseen tarkoitetun sovelluksen, Koronavilkun, kohtalo on taputeltu. Sovelluksesta ei mediatietojen perusteella koskaan saatu irti sitä hyötyä, jota siltä toivottiin. Mutta kansalaiset olivat kuitenkin varsin kiltisti mukana kokeilussa ja sovellusta ladattiin hurjat määrät.

Nyt, rajoitusten hellittäessä ja rokotuskattavuuden noustessa, ollaan myös Koronavilkun käytöstä luopumassa. Alasajo tehdään tällä kertaa sinänsä varsin fiksusti, eli kohderyhmän laajuus huomioonottaen.

Sen sijaan, että kansalaisille yritettäisiin opettaa se, miten mobiilisovelluksia poistetaan puhelimesta, ollaan päädytty erilaiseen toimintatapaan.

Koronavilkulle on tullut jo Applen App Storeen jakeluun 28.4.2022 päivitetty versio, joka pohjustaa sovelluksen lakkauttamista. Käytännössä muutokset todennäköisesti tarkoittavat sitä, että Koronavilkku lakkaa päivityksen jälkeen seuraamasta ympärillä olevia Bluetooth-laitteita - ja lopettaa datan lähettämisen THL:lle. Käytännössä rampauttaen itsensä.


Koronavilkun versiohistoria

Päätös on fiksu siinä mielessä, että arvatenkin sadoilla tuhansilla suomalaisilla sovellus on asennettuna puhelimeen sukulaisen tai tuttavan toimesta - eli sellaisilla ihmisillä, jotka eivät ole kovinkaan sujuvia teknologian kanssa. Näin ollen päivittämällä sovellus "mitään tekemättömään" versioon on fiksu: muutoin vielä vuosienkin päästä olisi joukko kansalaisia, joiden puhelimessa hyrrää edelleen Koronavilkku, yrittäen lähettää tietoja eteenpäin, palvelimille joita ei enää ole.

Teknisesti taitavammat tietysti osaavat poistaa sovelluksen itsekin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki