AfterDawn logo

Robotit vs suomalainen liikennesuunnittelu: robot juuttuivat Espoossa liikennevaloansaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Uutisoimme viime viikolla, miten Alepa aloitti ruoan kotiintoimitukset Espoossa robottien voimalla. Alepa käyttää virolaislähtöisen Starship Technologiesin kuljetusrobotteja pilotissaan, jotka ovat pörränneet jo parin vuoden ajan ympäri maailmaa.

Mutta suomalainen liikenneinsinööri on robottien vallankumouksen paha vastustaja - kenties jopa ihmiskunnan viimeinen ase robottien ylivaltaa vastaan..?

Lakimies Herkko Hietanen oli onnistunut kuvaamaan espoolaisessa risteyksessä tilanteen, jossa Alepan robotit ovat muodostaneet pitkän jonon suojatien kohdalle - pääsemättä yli.

Robotit odottavat sitä, että liikennevalot vaihtuisivat vihreäksi, mutta kyseinen risteys vaatii jalankulkijoilta - ja roboteilta - painonapin painamista ennen valojen vaihtumista vihreäksi. "Kyykytysnapin" painaminen ei vain onnistu pikkuruisilta roboteilta, koska niillä ei ole lainkaan käsiä tai muita ulokkeita.


Jonon keulalla ollut robotti olikin pyytänyt ohikulkijoilta apua - englanniksi - jotta ihmiset painaisivat liikennevalojen painiketta. Lopulta Hietanen oli itse pelastanut robojonon pulasta ja päästänyt ne takaisin työn pariin.

Starshipin robot ovat törmänneet muihinkin tosielämän haasteisiin: Virossa robotit tulivat talvella lumisateen yllättämiksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki