AfterDawn logo

Kieltäydyt aivan turhaan kekseistä: Google alkaa seuraamaan Chromen selaushistoriaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Paine mainosjättejä kohtaan on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja etenkin Euroopan Unioni on ottanut silmätikukseen digijättien käyttäjädatan keräämisen. Tästä näkyvin osoitus ovat tietysti jokaisella sivustolla näkyvät keksikyselyt, joilla pyydetään käyttäjältä lupa personoidun mainostiedon keräämiseen. Mutta lehti on kääntymässä - huonompaan suuntaan.

Google on ilmeisesti tullut lopputulokseen, että tätä sotaa se ei voi voittaa ja on päättänyt muuttaa taktiikkaansa täysin.

Mainonnan kohdentaminen perustuu nykyisin ns. kolmannen osapuolen evästeisiin. Eli kun vierailet sivustolla - kuten vaikkapa AfterDawnissa - mainosverkko asettaa selaimeesi evästeen. Eväste ei itsessään sisällä mitään muuta kuin yksilöidyn, arvotun merkkijonon. Sama eväste ladataan jatkossa kaikilla muillakin sivuilla jossa käyt ja pikkuhiljaa tuon evästeen sisältämän tunnisteen taakse alkaa - mainosverkon omilla palvelimilla - kertymään dataa siitä, millä verkkosivuilla käyttäjä käy ja mitä mobiilisovelluksia hän käyttää.


Tuon jälkeen algoritmit pyöräyttävät kerätyn datan pakettiin ja päättelevät vaikkapa sen, että kyseisellä käyttäjällä on kotonaan koira. Sen jälkeen kyseiselle tunnisteelle aletaan tarjoamaan jatkossa koiriin liittyviä mainoksia.

Kun käyttäjä kieltäytyy evästeistä sivustolla, kuten vaikkapa AfterDawnissa, mainosverkko ei pääse tuohon tietoon kiinni. Tuolloin näytetään mainoksia, jotka eivät perustu käyttäjän käyttäytymisprofiiliin vaan esimerkiksi kyseisen sivuston sisältöön. Näin verkkomainonta toimikin vielä kymmenisen vuotta sitten.

Mutta koska nimenomaan oppiva mainonta on Googlen rahakoneen keskiössä, yhtiöllä on ollut syvä huoli tilanteen kehittymisestä. Mutta nyt yhtiö on ottamassa käyttöönsä sen vahvimman aseen: omistamansa Chrome -selaimen.

Uusimmasta Chromen kokeiluversiosta on paljastunut ironisesti nimetty "Privacy Sandbox" -tila, joka tekee kaikkea muuta kuin suojelee yksityisyyttä. Se luo selaimen sisään käyttäjästä mainonnan kohennusprofiilin. Profiili pohjautuu Chromen selaushistorian tietoihin, joten se on jopa tarkempi kuin kekseihin perustuva tietojen kerääminen: sen kautta saadaan kiinni myös käynnit sivuille, joissa ei ole mainoksia (esim. Wikipedia).

Kokeiluversiosta ominaisuus siirtynee tulevina kuukausina ensin beta-versioihin ja siitä lopulliseen, kuluttajaystävälliseen Chromeen. Olettaen tietysti, että Google on saatuihin tuloksiin tyytyväinen.

Siirtymästä uuteen seurantamalliin vihjattiin jo tammikuussa, kun yhtiö hylkäsi kritisoidun FLoC -mallin ja kertoi suunnittelevansa uutta Topics-seurantamallia.

Chromen markkinaosuus on vaikkapa Suomessa täysin käsittämätön, lähes 70 prosenttia tietokonekäyttäjistä käyttää Chromea selailuun (uutisen pääkuva, lähteenä StatCounterin maaliskuun 2022 tiedot).


...ja ei, kyseessä ei ole apriilipila.

6 KOMMENTTIA

Maun (vahvistamaton)1/6

Oletteko katsoneet omaa suostumus-popuppia. Tosta huonompaa on aika hankala tehdä.

teme5652/6

Tämän takia kannattaakin suosia Firefoxia. Ja Pihole DNS-palvelimena, niin ei lataudu koneella mainoksia ym. tauhkaa kaikilta epämääräisiltä mainosservuilta.

Afterdawninkin kannattaisi ottaa mallia IO-Techistä, mainokset latautumaan oman domainin alta niin on vähän turvallisempaa.

Antsa923/6

Ja tämän takia itse käytän mainostenesto lisäosaa joka estää mainosten näkymisen sekä juuri noi evästeet jotka kerää tietoa musta. Olen käyttänyt ja tulen jatkossakin käyttämään.

Ketunpoika (vahvistamaton)4/6

Firefox ja kolmannen osapuolen keksit estetty, hakukoneen DuckDuckGo. Aika hyvin estyy mainokset ja seurannat. Puhelimessa vielä DuckDuckGo:n seurannanesto kaikille ohjelmille.

dRD5/6

Lainaus:

Oletteko katsoneet omaa suostumus-popuppia. Tosta huonompaa on aika hankala tehdä.

Samaa suostumuspopuppia käyttää noin miljoona sivustoa globaalisti, Suomessakin ainakin Mobiili, SuomiMobiili ja monet, monet muut.

Sellaisen suostumus-popupin tekeminen, joka tekee sen mitä pitääkin, on oikeasti teknisesti yllättävän iso homma - siksi harvalla on sellaista itse tehtynä.

Oikeasti toimiva suostumuskysely toimii siten, että sen kautta estetyt keksit myös oikeasti jätetään lataamatta.

Johon liittyen..

Lainaus:

Afterdawninkin kannattaisi ottaa mallia IO-Techistä, mainokset latautumaan oman domainin alta niin on vähän turvallisempaa.

IO-Techin suostumuskysely on laiton. Vaikka IO-tech näyttääkin vain omistamansa Hinta.fi:n mainoksia ja toisinaan itse myymiään mainoksia, välittää sivusto iloisesti silti dataa eteenpäin antamatta mahdollisuutta kieltäytyä siitä - tai antamatta mahdollisuutta kieltää heidän omaa seurantaansa.

IO-techiltä dataa liikahtaa Googlelle (YouTuben skriptejä jo etusivulla) ja OneSignalille. Jotka molemmat myyvät kerättyä dataa eteenpäin. Ja noiden estämiseen ei anneta mahdollisuutta suostumuskyselyssä.

Meidänkin kyselyssä on yksi iso ongelma: siinä pitäisi olla myös suora nappi, jolla voi estää kaikki ei-välttämättömät keksit. Siitä pahoittelut ja asia korjataan, heti kun tuohon Funding Choices -kyselyyn sellainen vaihtoehto tulee tarjolle.

Omaa - oikeasti toimivaa - ei lähdetä koodaamaan, siinä menisi ikä ja terveys ja sille työajalle on parempaakin käyttöä.

Lainaus:

Ja tämän takia itse käytän mainostenesto lisäosaa joka estää mainosten näkymisen sekä juuri noi evästeet jotka kerää tietoa musta.

Jatkossa ei riitä. Jos käytät Chromea tai Chromiumia (kunhan toi uudistus tulee stable-versioonkin), selain kerää dataa Googlelle eteenpäin myytäväksi, vaikket näkisi yhtään ainoaa mainosta.

hehhehhee (vahvistamaton)6/6

Blokkaa vaan serverit joihin se yrittää tietoa lähettää, ongelma ratkaistu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki