AfterDawn logo

Ukrainan presidentistä tehtiin deepfake-huijausvideoiden

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Olemme päätyneet teknologian kehityksessä siihen pisteeseen, että omiin silmiin ja korviin ei enää voi luottaa, vaan kaikki pitäisi tarkistaa luotettavista uutislähteistä.

Videoiden uskottavuutta tuhoaa vauhdilla laajasti käsittelemämme deepfake-tekniikka, joka mahdollistaa tekoälyn avulla uskottavien huijausvideoiden teon.

Nyt deepfake-videot on valjastettu osaksi meneillään olevan Venäjän hyökkäyssodan propagandaa. Videolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikuttaa kertovan katsojille miten Ukrainan sotilaiden pitäisi laskea aseensa ja antautua Venäjän joukoille.


Videon paljastaa väärennetyksi pienet yksityiskohdat kasvojen liikkeissä sekä presidentin väärä aksentti. Kuten kuvasimme deepfake-artikkelissamme taannoin, videon ääni yleensä luodaan näyttelijän toimesta, mutta videolla olevat kasvot vaihdetaan deepfake-tekniikalla toisiin.

Tutkijoiden mukaan video ei ollut laadultaan parasta, mitä tekniikalla voidaan saada aikaiseksi, mutta se osoittaa kuitenkin selkeästi riskin, jonka tekoälyn tuottamissa videoissa on. Tekaistuilla videoilla voidaan vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin, etenkin tilanteissa, joissa vahvistettua tietoa ei välttämättä ole saatavilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki