AfterDawn logo

Suomeen kohdistuu GPS-häirintää: älykellot ja lentokoneet sekoilevat sijainnissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Maailman poliittisen tilanteen kiristyttyä merkittävästi, myös Suomi on saamassa osansa erilaisista vaikuttamiskeinoista. Suomeen on kohdistettu viime päivinä GPS-signaalin häirintää, joka on sotkenut navigointia ja älylaitteiden sijaintitietoja.

Häirintää havaittiin ensin Suomen itärajalla, josta Helsingin Sanomat uutisoi jo alkuviikosta. Häirintä havaittiin aluksi lähinnä itärajalla lentävissä kotimaan lennoissa, joiden paikannusjärjestelmiin tuli erikoisia ongelmia.

Myös Traficom tiedotti ongelmista tiistaina, kertoen mm. että Tallinnasta Savonlinnaan tulossa ollut lento ei päässyt kolmeen päivään matkaan GPS-häiriöiden vuoksi.

Keskiviikkona Traficom kertoi häiriöitä esiintyvän nyt myös Suomen Lapissa:


Tänään torstaina häiriöitä havaittiin myös Finnairin ulkomaan lennolla, kun se oli lähellä Kaliningradin aluetta. Kaliningradin alue on Venäjälle kuuluva, muusta Venäjän valtiosta maantieteellisesti irrallaan oleva alue Puolan ja Liettuan välissä.

Ilta-Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston apulaisprofessori Laura Ruotsalainen arvioi mediatietojen pohjalta, että häirinnän olevan Venäjän valtion aiheuttamaa.

1 KOMMENTTI

arivesa1/1

Ei tuohon mitään vaihtoehtoja ole. France 447 dippasi atlantiin, koska jäätyneet pitot-putket antoi väärää nopeusdataa, ihmettelin eikö gepsi kerro todellista? Nyt ei kuulemma voi edes laskutua ilman? Ennen osasivat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT