AfterDawn logo

Apple Mac Studio esiteltiin - tällainen se on ja näin paljon se maksaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Applen kenties mielenkiintoisin uutuus kevään 2022 julkistustilaisuudessa oli täysin uusi tuotemallisto Apple Mac Studio. Kyseessä on hyvin paljon ikonista Mac Miniä muistuttava, erittäin kompakti pöytätietokone.

Käytännössä ulkoisesti uusi Mac Studio näyttää hieman siltä, kuin Mac Minejä oltaisiin läpsäisty kaksi päällekkäin. Eli uutuus on Mac Minin muotokieltä vahvasti noudattava, mutta selkeästi ulkomitoiltaan korkeampi tapaus.

Mutta varsinainen yllätys piilee sisuskaluissa, sillä siinä missä Mac Mini on perinteisesti ollut Applen pöytätietokoneiden edullisin ja vaatimattomin malli tehoiltaan, iskee Mac Studio suoraan malliston huippupäähän.

Mac Studion sisuskaluista löytyy jo perusversiossakin yhtiön M1 Max-suoritin, joka on murskannut erilaisia tehoennätyksiä jo pidemmän tovin. Jo Applen oma M1 -piiri on tehoiltaan ollut hurja tapaus, mutta M1 Max on siitä 70 prosenttia tehokkaammaksi viritetty versio - ja graafiselta suorituskyvyltään jopa neljä kertaa pikkuveljeään tehokkaampi.


Mutta kun rahaa iskee lisää tiskiin, saa Mac Studioon Applen uusimman suorittimen, jota ei toistaiseksi mistään muusta Applen tuotteesta löydy. M1 Ultra -piiri on käytännössä kaksi M1 Max -piiriä yhdistettynä piirien väliseen kommunikaatioon kehitetyllä UltraFusion-teknologialla.

Apple kehuu M1 Ultran tarjoavan mm. grafiikkaväännössä vastaavaa tehoa, mitä erilliset huippuluokan näytöohjaimet tarjoavat - mutta huomattavasti pienemmällä virrankulutuksella.

Muiltakaan osin Mac Studio ei kalpene spekseiltään: tallennustilaa on tarjolla 512 gigatavun SSD -vaihtoehdosta aina hurjaan 8 teratavun SSD -vaihtoehtoon saakka. Käyttömuistia edullisimmassa Mac Studiossa on sitäkin varsin reippaasti: 32 gigatavua. Rahaa latomalla käyttömuistin saa laajennettua aina 128 gigatavuun saakka.

Mac Studio takaa, liitännät
Mac Studion takapaneeli

Laajennettavuudesta vastaavat takaa löytyvät USB-C / Thunderbolt 4 -portit, joita on takana neljä kappaletta. Lisäksi edestä löytyy pari USB-C -porttia lisää.

Lisäksi Apple kehuu laitteen olevan - sen hirmuisista tehoista huolimatta - lähes äänetön.

Mac Studio tekniset tiedot

Edullisin Suomessa myytävä Mac Studio maksaa 2369 euroa ja sillä saa M1 Max -suorittimella varustetun Mac Studion, jossa on 32 gigatavua käyttömuistia ja 512 gigatavua SSD-tallennustilaa.

Mac Studio tulee Suomessa myyntiin 18.3.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki