AfterDawn logo

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu Pegasus-haittaohjelmalla

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Ulkoministeriö kertoo, että suomalaisiin diplomaatteihin on kohdistettu kybervakoilua NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Tapausta on selvitetty eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven 2021–2022 aikana.

Ulkoministeriön mukaan Pegasus-haittaohjelma on erittäin kehittynyt. Se pystytään tuomaan käyttäjän iOS- tai Android-puhelimeen hänen huomaamatta ja ilman käyttäjän toimenpiteitä. Haittaohjelma mahdollistaa puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien laajan käytön.

Pegasus tuli erittäin tunnetuksi viime vuoden puolella, kun paljastui, että sen avulla on vakoiltu kymmeniä journalisteja ympäri maailman.

Ulkoministeriön mukaan vakoilu kohdistui Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan. Vakavia tietoja ei vääriin käsiin päätynyt.

"Ulkoministeriö käsittelee eri turvaluokkien tietoa erilaisilla menetelmillä. Puhelimella käsiteltävä tieto on julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka 4 tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste. On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä", tiedotteessa kerrotaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki