AfterDawn logo

Jatkossa Linuxissa voi päivittää myös BIOSsin ilman tietokoneen uudelleenkäynnistystä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Intel on tuomassa Linuxia käyttäville ominaisuuden, josta Windows-maailma saa toistaiseksi ainakin vain haaveilla.

Tietokoneen ytimestä löytyvän BIOSin - ja nyttemmin UEFIn päivittäminen on tähän saakka vaatinut aina tietokoneen uudelleenkäynnistyksen päivittämisen jälkeen. Jatkossa uudelleenkäynnistystä ei siis enää tarvita - Linuxilla.

Taustalla on uusittu PFRUT-ajuri, jonka Intel on kehittänyt. Ajuri osaa päivittää BIOSin / UEFIn täysin ilman tietokoneen käynnistämistä uudelleen. Uuden ajurin huomanneen Phoronixin mukaan ajuri on osa Linux 5.17:aa ja on tarkoitettu Linux-palvelimille.

Palvelinkäyttöön tarkoitetun ajurin kohdalla on siis selkeästi jokaisen Linux-jakelun oma asia, päättävätkö ne ottaa uuden ajurin käyttöön myös työpöytäkäyttöön tarkoitettuihin jakeluihin.

Sinänsä ominaisuus ei ole pelkästään Linuxille tarkoitettu, vaan se on osa ACPI-virranhallinnan standardia. Joten teoriassa vastaava ratkaisu voitaisiin toteuttaa myös Windowsilla. Mutta Windowsilla tietokoneen uudelleenkäynnistys on varsin tiukkaan juurtunut osa järjestelmän päivittämistä, joten sen kiirehtimisessä tuskin on monellakaan valmistajalla iso hoppu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki