AfterDawn logo

Piratismi on romahtanut Euroopassa - suomalaiset erityisen lainkuuliaisia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Vaikka koronapandemia lukitsi ihmiset kotioloihinsa, on verkkopiratismi vahvasti laskussa ympäri Eurooppaa. Käytännössä kaikki mahdollinen piratismin muoto, olipa kyse sitten musiikista, elokuvista tai TV-ohjelmista, on jatkanut laskuaan.

Suurinta piratismin suosion romahdus on ollut musiikissa, jossa vuoteen 2017 verrattuna musiikin laiton verkosta lataaminen on laskenut hurjat 80 prosenttia vuoden 2020 luvuilla. Edes pandemia ei nostanut musiikin piratismia.

Tutkitusta aineistosta näkyy myös se, että suosituin piratismin muoto on laittomien TV-ohjelmien katselu. Urheilutapahtumat ja suositut sarjat haukkaavat kaikesta tutkitusta mediapiratistmista noin 70 prosentin osuuden. Elokuvien piratismi vastaa noin 20 prosenttia piratismista, musiikin pitäessä perää 10 prosentin osuudella.


Piratismin muodot suosion mukaan vuosina 2017-2020

Ylivoimaisesti suosituin tapa laittoman sisällön katseluun tai kuunteluun olivat laittomat piraattisivustot, joista sarjoja ja elokuvia pystyi katsomaan suoraan selaimen kautta. Vanha piratismin mörkö, torrentit, on tipahtanut suosiossa selkeästi margninaaliseksi ilmiöksi.


Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) tekemä seurantatutkimus (PDF) paljastaa myös sen, että suomalaiset olivat erityisen lainkuuliaista kansaa piratismin valossa.

Elokuvien piratismin suosio maittain

Elokuvien piratismi oli EU-maista ylivoimaisesti suosituinta Kreikassa, jossa etenkin laiton suoratoisto vaikuttaa tutkimuksen perusteella olevan erittäin yleistä. Suomessa oli kaikista EU-maista kolmanneksi vähiten lefapiratismia. Puhtoisimmat kansalaiset elokuvien laittoman katselun osalta olivat tutkimuksen mukaan Puolassa, kakkossijan mennessä Saksaan.


Suomessa harrastettiin musiikin laitonta lataamista kaikista tutkituista maista vähiten, kun taas Latviassa musiikkipiratismi oli ylivoimaisesti Euroopan yleisintä.

1 KOMMENTTI

Michelola1/1

Musiikkia nyt on aika turha enää warettaa kun sitä on niin helposti saatavilla muuteknin ilmaiseksi tai halvalla.

Elokuvat/sarjat ihan eri juttu, niitä harvemmin löytyy youtubesta ja pitäisi tilata 3-4 eri palvelua että näkisi mitä haluaisi, ja sillonkaan ei aina koska jonkun naurettavan lisensointiongelman takia saattaa puuttua jaksoja/tuotantokausia välistä, tai koska asut väärässä maassa niin et näekään elokuvaa mikä muille on tarjolla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki