AfterDawn logo

Suomalaisfirma mokasi: Asiakkaista puhuminen WhatsAppissa on laitonta, tiedot välittyvät Yhdysvaltoihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Suomen Tietosuojavaltuutettu on antanut monen yrityksen kannalta erittäin merkittävän päätöksen. Tietosuojavaltuutettu otti kantaa siihen missä kanavissa yritysten asiakkaiden tiedoista voidaan keskustella.

Tietosuojavaltuutetun kanta on yksiselitteisen selkeä:

Yrityksen työntekijät eivät saa keskustella asiakkaiden henkilötiedoista WhatsAppissa.

Käytännössä sama päätös koskee myös Messengeriä ja lähes kaikkia muitakin yksityiskäyttöön tarkoitettuja viestikanavia, joissa ei voida taata sitä, etteikö tietoja siirtyisi EU:n ulkopuolelle.

Kesällä 2020 EU-tuomioistuin antoi ns. Schrems II -ratkaisun, jonka perusteella EU:sta ei saa siirtää henkilötietoja Yhdysvaltoihin. Syynä on se, että Yhdysvaltain lainsäädäntö antaa maan tiedusteluviranomaisille pääsyn kaikkeen Yhdysvalloissa sijaitsevaan dataan.

Jutun keskiössä on suomalainen siivousalan yritys, jonka työntekijät ovat käyttäneet WhatsAppia välittääkseen asiakkaiden osoitteita, nimiä ja ovikoodeja. Sinänsä toiminta kuulostaa loogiselta: siivoojien pitää tietää asiakkaiden osoitteet, nimet ja ovikoodit. Mutta niitä ei saa kertoa WhatsAppin kautta.


Tietosuojavaltuutettu tarttui ratkaisussaan etenkin siihen, että sopimus WhatsAppin käytöstä solmitaan puhelinta käyttävän yksityishenkilön ja WhatsAppin omistavan Facebookin välillä. Tällöin rekisterinpitäjällä - eli siivousyrityksellä - ei ole keinoja valvoa, miten henkilötietoja käytetään WhatsAppissa.

Tietosuojavaltuutettu on antanut yritykselle huomautuksen tietosuoja-asetuksen vastaisesta henkilötietojen käsittelystä ja on määrännyt siivousyrityksen muuttamaan toimintatapansa tietosuojasäännösten mukaiseksi.

2 KOMMENTTIA

teme5651/2

Kuinkahan monessa yrityksessä käydään tämän jälkeen keskustelua tästä. Väitän että aika monessa firmassa, myös meillä hoidetaan helposti pieniä ja nopeaa reagointia vaativia detaljiasioita yhteistyökumppanien kanssa Whatsappin välityksellä.

Harmillista että kovasta hypestä huolimatta Signal ei ole ottanut tuulta alleen. Josko nyt olisi sen aika?

pentsu2/2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Kuinkahan monessa yrityksessä käydään tämän jälkeen keskustelua tästä.

Varmasti monessa. Esimerkki omalta työpaikalta. Google kääntäjän käyttö työasioissa on ehdottomasti kielletty. Nopeasti ajateltuna kuulostaa hullulta, mutta tarkemmin ajateltuna kielto on enemmän kuin järkevää

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT