AfterDawn logo

EU-tuomioistuimelta uutispommi – Tietojen siirto Yhdysvaltoihin voidaan kieltää

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Euroopan unionin tuomioistuin on mitätöinyt EU:n ja Yhdysvaltojen välisen niin sanotun Safe Harbor -sopimuksen, joka on mahdollistanut eurooppalaisten käyttäjien henkilötietojen siirtämisen yhdysvaltalaisille palvelimille.

Päätös juontaa juurensa itävaltalaisen Max Schremsin tekemään valitukseen, jossa hän syytti Facebookia Safe Harbor -sopimuksen loukkaamisesta NSA:n vakoiluohjelmien perusteella. Schrems yritti nostaa jutun vireille ensin kotimaassaan, mutta Itävallan oikeuslaitos ei ottanut sitä käsiteltäväksi. Tämän jälkeen Schrems tarjosi juttua Irlannille, jossa Facebookin Euroopan toimintoja ohjaillaan. Oikeusjuttu ohjattiin lopulta Euroopan tuomioistuimelle, jonka oli jutun vuoksi tehtävä ratkaisuja Safe Harbor -sopimukseen liittyen.

Euroopan tietosuojalain mukaan yritykset voivat siirtää eurooppalaisten tietoja Euroopan ulkopuolelle vain sellaisiin maihin, joissa on käytössä tarpeeksi vahva tietosuojalainsäädäntö. Yhdysvallat eivät täytä tätä ehtoa, minkä vuoksi vuosituhannen alussa EU ja Yhdysvallat tekivät erillisen Safe Harbor -sopimuksen, joka mahdollistaa tietojen siirron Yhdysvaltoihin mikäli maassa operoivat yritykset lupaavat huolehtia eurooppalaisten tietosuojasta. Snowdenin paljastaman massavakoiluskandaalin myötä Euroopassa on alettu miettiä, että onko sopimuksella lopulta mitään arvoa.


Safe Harbor -sopimuksen mitätöinnillä voi olla isoja seurauksia yhdysvaltalaisten verkkopalveluiden (Apple, Google, Facebook, Twitter, Microsoft jne.) toimintaan Euroopassa. Käytännössä yhtiöt altistuvat kunkin EU-maan tietosuojavaltuutetun tutkimuksille, minkä lisäksi yhtiöt voidaan velvoittaa säilömään tiedot eurooppalaisiin datakeskuksiin. Esimerkiksi Suomi voi halutessaan vaatia Googlea tai Facebookia, että suomalaisten tiedot on säilöttävä Suomessa sijaitsevaassa datakeskuksessa.

2 KOMMENTTIA

muppis1/2

Ah, voin ottaa foliohatun pois päästä. ;)

Sove922/2

Facebook näyttäisi vain valittelevan sitä, että he eivät ole tehneet mitään väärää. Niin, ongelmahan on se, että nämä firmat on pakotettu yhteistyöhön gag orderin kanssa (tai sitten NSA on ihan oikeasti murtautunut näiden järjestelmiin). On paljon riskialttiimpaa rikkoa USA:n lakia kuin Safe Harbor-sopparia, joten on ilmiselvää kumman vaihtoehdon firmat valitsevat.

Nyt olisi otollinen hetki näille firmoille ihan tosissaan alkaa painostamaan sitä jenkkilän hallitusta, se kun tästä on kuitenkin loppukädessä vastuussa. Tämä nykyinen salailu ja suiden tukkiminen on aivan järjetön tapa kun kyseessä on kansainvälinen yhtiö, jolla on asiakkaita maissa, jotka eivät tällaisia menetelmiä hyväksy. Salainen menetelmä pysyy salassa tasan niin kauan kunnes joku päättää asiasta todisteiden kanssa laulaa ja kaikkein eniten siitä joutuvat kärsimään nämä kansainväliset yhtiöt, jotka ovat tahtomattaan pelinappulaksi joutuneet.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki