AfterDawn logo

Facebook lupasi salauksen Messengeriin - mutta brittien vastustus pisti jarrut päälle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Facebook on luvannut tuoda Messengeriin sekä Instagramiin yksityisviestien salauksen, mutta brittiläisten järjestöjen jarrutus on siirtänyt suunnitelmia.

Facebook - eli nykyisin Meta - tarjoaa päästä-päähän ulottuvaa viestien salausta jo omistamansa WhatsAppin osalta ja yhtiö on aiemmin luvannut tuoda vastaavan salauksen käyttöön myös Messengerissä ja Instagramissa. Mutta nyt suunnitelmat ovat viivästyneet ainakin vuoteen 2023 saakka.

Taustalla ovat brittiläiset lastensuojelujärjestöt, jotka vastustavat uudistusta. Niiden mukaan salaus peittäisi pedofiilien ja lapsipornon levittäjien jäljet ja asettaisi lapset aiempaa suurempaan vaaraan. Salausta käytettäessä viranomaiset eivät käytännössä pääse lainkaan käsiksi viestiliikenteeseen, vaikka viranomaisilla olisi oikeuden lupa teleseurantaan.

Metan mukaan yhtiö pystyy kyllä tunnistamaan epäilyttävän viestittelyn myös saamatta pääsyä varsinaisiin viestien sisältöihin. Yhtiön mukaan käyttäjien välillä liikkuva muu tietoaineisto, kuten viestien ajankohdat ja keskustelukumppaneiden muut sosiaaliset yhteydet mahdollistavat lapsiin kohdistuvien rikosten ehkäisyn varsin tehokkaasti.


Tietysti on aiheellista myös pohtia sitä, onko kahden keskustelualustan salaamattomaksi jättämisellä mitään merkitystä, jos viestittely voidaan tehdä täysin salatuissa viestisovelluksissa, kuten vaikkapa Signalissa.

Aiheesta uutisoi mm. The Guardian.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki