AfterDawn logo

Microsoft tyrkyttää käyttäjille Edgeä tekemällä muiden selainten käytöstä vaikeampaa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
8 kommenttia

Jo aiemmin Microsoft vaikeutti oletusselaimen vaihtamista Windows 11 -käyttöjärjestelmällä. The Verge kertoo, että nyt yritys vaikeuttaa muiden selaimien käyttämistä entisestään estämällä EdgeDeflectorin kaltaiset ohjelmat.

Windowsissa tietyt linkit esimerkiksi käynnistysvalikosta avautuvat suoraan Edge-selaimeen, vaikka käyttäjällä on valittuna jokin muu selain oletusselaimeksi. EdgeDeflector on mahdollistanut tällaisten Windowsin rajoitteiden poistamisen ja linkin avautumisen suoraan käyttäjän oletusselaimeen.

Uusin Windows-päivitys kuitenkin estää tällaisen uudelleenohjauksen, jota Microsoft kutsuu sopimattomaksi.

EdgeDeflectorin tapaista ominaisuutta on kehitetty myös suoraan esimerkiksi Firefoxiin ja Braveen.

Luonnollisesti Microsoftin päätös on aiheuttanut närää muun muassa Mozillalla, joka kehittää Firefoxia.

"Ihmiset ansaitsevat valinnanvaran. Heidän pitäisi pystyä asettamaan oletusasetukset yksinkertaisesti ja helposti, ja heidän oletusselaimen valintaansa tulee kunnioittaa", kommentoi Mozillan tiedottaja The Vergelle.


Mozillan mukaan suunniteltua uudelleenohjauksen mahdollistavaa ominaisuutta ei ole enää mahdollista toteuttaa.

Aiemmin Microsoft on vaikeuttanut oletusselaimen vaihtamista Windows 11 -käyttöjärjestelmällä vaatimalla käyttäjän tekemään useita klikkauksia.

Tämä ei kuitenkaan koske Edge-selainta, sillä sen saa asettua oletusselaimeksi yhdellä klikkauksella. Firefoxin kohdalla on tässä kohden onnistuttu löytämään ratkaisu, joten myös sen saa asennettua yhdellä klikkauksella, kun selaimen asentaa suoraan netistä.

Firefox tuli juuri saataville myös Microsoft Storen kautta, mutta täältä asennettuna kehitetty ratkaisu ei toimi.

8 KOMMENTTIA

mjk1/8

Ja kohta taas sakkoja kun ei anneta muille tilaa ...episodi win xp ja 7 jos joku sattuu muistamaan..

qwerty832/8

Huvittaa lukea tätä jeesustelua aiheesta. Selaimen vaihtaminen edelleen on kuitenkin käytännössä aivan naurettavan helppoa..

specio3/8

Selaimen vaihtaminen on kyllä naurettavan helppoa, mutta unohdatko sen, että Edge jää edelleen koneeseen ja nyt MS pakottaa edgen käyntiin vaikka olisi eri oletusselain.

Eli missä kohtaa se jeesustelu siis oli?

qwerty834/8

Ai että missä? No otetaas pikku lainaus heti otsikon jälkeen.
"Jo aiemmin Microsoft vaikeutti oletusselaimen vaihtamista Windows 11 -käyttöjärjestelmällä"
Jep, jeesustelua.

Jyk5/8

Mitä tuossa sitten pitää muuttaa, että ei ole jeesustelua?

Firefoxuser (vahvistamaton)6/8

Uutinen on vähän vajaa. Kyse on Microsoftin käyttämästä microsoft-edge: -"protokollamäärittelystä" jolla Microsoft on voinut pakottaa sivun aukeamaan Edgeen riippumatta siitä, että mikä on oletusselain. EdgeDeflector on muuttanut tätä toimintoa ja MS on vastannut siihen estämällä sen muuttamisen.

DeNiWar7/8

"Ai että missä? No otetaas pikku lainaus heti otsikon jälkeen.
"Jo aiemmin Microsoft vaikeutti oletusselaimen vaihtamista Windows 11 -käyttöjärjestelmällä"
Jep, jeesustelua."


Mutta nyt ei olekaan kyse selaimen vaihtamisesta, se on kyllä helppoa, mutta kerrohan jeesus kuinka nuo erilaiset linkit saadaan avautumaan edgen sijaan siinä selaimessa joka on asetettu oletusselaimeksi:
"Windowsissa tietyt linkit esimerkiksi käynnistysvalikosta avautuvat suoraan Edge-selaimeen, vaikka käyttäjällä on valittuna jokin muu selain oletusselaimeksi."

Sen haluaisi miljoona Win11 käyttäjää varmasti tietää, kun tuon edge deflectorin kaltaiset toiminnot on estetty joka sai nuo linkit avautumaan käyttäjän valitsemassa oletusselaimessa.

OneMember8/8

Ei hyvältä kuulosta:

Lainaus:

Someone shouldn’t have to go through the trouble of telling Windows they want to use a different browser only for the operating system to show them webpages in one they specifically decided they don’t want to use.


Hyvästi valinnan vapaudelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki