AfterDawn logo

Commodore 65 on vihdoin saatavilla MEGA65 -projektin kautta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Yli 30 vuotta sitten Commodore oli suunnitellut uutta seuraajaa ikoniselle Commodore 64 -kotimikrolleen ja tietokoneen prototyypitkin olivat jo valmiita. Mutta sitten iskivät yhtiön talousvaikeudet ja suunnitelmat kariutuivat. Nyt, tuo kehitetty seuraaja, Commodore 65 on kuitenkin näkemässä päivänvalon.

Commodore 65 tarina oli mielenkiintoinen monella tapaa: kone oli todellakin vain 8-bittinen, suora Commodore 64:n seuraaja. Ja konetta suunniteltiin 1990-luvun alussa, jolloin jo kaikki muut 8-bittisen tietokoneet olivat päätyneet haudan lepoon, ainoastaan kuusnepan edelleen sinnitellessä 16-bittisten ylivoimaa vastaan.

Uusi 8-bittinen oli täysin yhteensopiva alkuperäisen 1980-luvun kuusnelosen kanssa, mutta muistin määrä, tallennustila, grafiikkatilat ja suorittimen nopeus oli nostettu selkeästi aiempaa paremmalle tasolle. Olemme tietokoneen speksejä käsitelleet tarkemmin mm. Commodore 65 -uutisessamme.


Alkuperäinen Commodore 65
alkuperäinen Commodore 65

Laitteesta tehtiin kourallinen prototyyppejä ja niitä on sittemmin myyty netin huutokauppapalstoilla hirmuisilla hinnoilla.

Nyt kuitenkin harrastajavoimin pystyyn nykäisty Mega65 -projekti on tuomassa laitteen kaiken kansan tietoisuuteen. Projektia on värkätty jo vuodesta 2014 lähtien ja sen tarkoituksena on ollut kehittää nykyaikainen, mutta täysin Commodore 65 kanssa yhteensopiva uusiopainos julkaisemattomasta legendasta.

Mega65
Mega65

Moderni MEGA65 mukailee ulkoasussaan vahvasti Commodore 65 ulkoasua, mutta tuo mukaan modernit tekniikat: laitteesta löytyy HDMI-ulostulo, SD-kortinlukija, mekaaninen näppäimistö ja ethernet-liitin. Tarkemmin speksejä löytyy projektin kotisivuilta.

Lisäksi kaikki projektiin liittyvät koodit sekä myös laitteen tekninen suunnitelma ovat avointa lähdekoodia. Luonnollisesti tietokone on myös Commodore 64 -yhteensopiva.

Nyt projekti on jo saavuttanut sen pisteen, että ennakkotilauksia otetaan vastaan. Pirullisella 666,66 euron hinnalla Mega65 voi tilata itselleen ja toimitusten arvioidaan alkavan vuoden 2021 lopulla tai aivan vuoden 2022 alussa.

1 KOMMENTTI

satanus1/1

Suolainen hinta.

Halvemmaksi tulee ostaa The C64 (täysikokoinen & toimiva näppäimistö) ja USB-liitännäinen 3.5" korppuasema.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT