AfterDawn logo

CNN lopetti Facebookin käytön: Olisi vastuussa myös Facebook-käyttäjien laittomista kommenteista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Uutismedia CNN on tehnyt kovan päätöksen ja lopettanut uutistensa jakamisen Facebookissa virallisille CNN:n Australian sivustolle. Taustalla on Australian korkeimman oikeuden päätös, joka pistää uutismediat vaikean paikan eteen.

Australian korkein oikeun päätti hiljattain, että uutissivustot ovat vastuussa myös kaikista käyttäjäkommenteista, mitä lukijat uutiseen kirjoittavat Facebookissa. Eli sen lisäksi, että uutismedia on vastuussa omasta sisällöstään ja sen laillisuudesta, ovat australialaiset uutismediat vastuussa myös Facebook-sivuille kirjoittelevien käyttäjien kommenteista.

Käytännössä uutismedia voi Australiassa saada syytteen väärien tietojen tai vihapuheen levittämisestä mikäli sen uutisiin kirjoitetaan Facebook-kommentteja, jotka voidaan tulkita valheellisiksi tai vaikkapa vihapuheeksi.

Taustalla on vuonna 2016 julkaistu dokumentti Australiassa, jossa paljastettiin alaikäisten kaltoinkohtelua Australian vankiloissa. Dokumentissa näytettiin yhden 17-vuotiaan pojan kuva, joka oli vankilassa ollessaan sidottu kiinni tuoliin.


Australialaiset mediat uutisoivat dokumentista laajalti ja käyttivät uutiskuvana usein juurikin kyseistä kohtaa dokumentista. Uutismedioiden Facebook-sivuilla lukijat olivat väittäneet valheellisesti kuvassa esiintyneen teinin olleen raiskaaja. Oikeus päätti, että nimenomaan uutismediat ovat vastuussa siitä, mitä käyttäjät Facebookiin uutisen yhteydessä kommentoivat.

CNN ilmoitti, että se ei pysty monitoroimaan uutisistaan käytävää keskustelua Facebookissa sillä tavalla ja tarkkuudella kuin oikeuden päätös vaatisi, joten yhtiö lopettaa kokonaan uutistensa jakamisen Facebookiin Australiassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT