AfterDawn logo

Sinclair -tietokoneiden isä Sir Clive Sinclair on kuollut

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sir Clive Sinclair on kuollut 81-vuotiaana. Sinclair loi nimeään kantaneen tietokoneyhtiön 1980-luvulla ja yhtiön kotitietokoneet olivat monissa maissa erittäin suosittuja aikana, jolloin tietokoneet saapuivat laajalla ryminällä ihmisten koteihin ensimmäistä kertaa.

Sinclairin tietokoneista tunnetuin oli Sinclair ZX Spectrum, joka oli Suomessakin monen 1980-luvulla lapsuutensa ja nuoruutensa eläneen ensimmäinen tietokone. ZX Spectrum oli monessa maassa jopa ikonista Commodore 64:sta suositumpi. Britanniassa, josta tietokone oli kotoisin, Spectrum hallisti kotimikrojen markkinaa 1980-luvun puolivälissä suvereenisti.

Sinclair ZX Spectrum


Tietokoneen kehittänyt Clive Sinclair lyötiin ritariksi osittain tietokoneensa ansiosta vuonna 1983.

Mies oli monella tapaa tyypillinen pellepeloton ja Sinclair-tietokoneiden suosion myötä hän käytti sekä yhtiänsä että omaa rahaansa perustaakseen myös sähköautoihin keskittyvän Sinclair Vehicles -yhtiön. Vuonna 1983. Eli lähes 40 vuotta ennen sähköautoilun suurta murrosta.

Sinclair C5 sähköauto
Sinclair C5 yhden hengen sähköauto vuodelta 1985, kuva: Wikipedia

Yhtiön ensimmäinen - ja ainoa - sähköauto oli yhdelle matkustajalle suunniteltu pikkuruinen Sinclair C5, joka ei kuitenkaan koskaan lyönyt itseään läpi. Malli lopetettiin jo vuoden 1985, samana vuonna kuin auto tuli myyntiin. Autoteollisuuden kokeilut ajoivat lopulta myös Sinclairin tietokoneyhtiön taloudellisiin ongelmiin ja yhtiö myytiin kilpailijalle Amstradille vuonna 1986.

Sir Clive Sinclair jatkoi sittemmin työtään sähköisten kulkuvälineiden kehityksessä, mutta mikään miehen projekteista ei enää koskaan onnistunut saavuttamaan samanlaista taloudellista menestystä kuin 1980-luvun alun Sinclair-tietokoneet.

Sir Clive Sinclair kuoli Lontoossa 16.9.2021 lähes vuosikymmenen kestäneen syövän uuvuttamana. Hänellä oli kolme lasta.

Lähteet: The Guardian, Wikipedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki