AfterDawn logo

Facebookin sisäinen muistio: Instagram tuhoaa teinityttöjen kehonkuvan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Instagramin omistajan, Facebookin sisäinen muistio on vuotanut. Yhtiön itsensä tekemän tutkimuksen mukaan suosittu kuvapalvelu tuhoaa teinien mielenterveyttä.

Wall Street Journalin käsiinsä saaman Facebookin sisäiseen käyttöön tehdyn tutkimuksen mukaan etenkin teinitytöt ovat Instagramin käytön osalta erityisen suuressa vaarassa. Muistion mukaan Instagram pahentaa epätervettä kehonkuvaa yhdellä kolmesta tutkitusta teinitytöstä, jos heillä oli jo ennestään ongelmia terveen kehonkuvan muodostamisen kanssa.

Tutkimuksessa todettiin myös, että lähes 40% teineistä totesi tuntevansa itsensä rumaksi tai epämiellyttävän näköiseksi (engl. unattractive) sen jälkeen kun he ryhtyivät käyttämään Instagramia. Lisäksi teinit yleisesti listaavat Instagramin yhdeksi tärkeimmistä syistä masennuksen ja ahdistuksen syntyyn.

Kuvapalvelu on tutkimuksen mukaan täydellinen väline niin kutsuttuun sosiaaliseen vertailuun, jossa teinit vertaavat omaa kehoaan siloteltuihin Instagramissa julkaistaviin kuviin. Lisäksi myös muut ulkoiset ulkonäköön liittyvät seikat, kuten vaatetus, aiheuttavat vertailupainetta omaan tilanteeseen.


Muistio on tarkoitettu Facebookin omaan käyttöön ja se tekee tuloksista entistäkin raskauttavampia. WSJ huomauttaa aiheellisesti siitä, että Facebook on itse vähätellyt julkisesti palvelunsa vaikutusta nuoriin käyttäjiin.

Lisäksi tutkimus tarkastelee sitä, miten kokeilut tykkäysmäärien piilottamisen osalta ovat vaikuttaneet tilanteeseen. Lopputulos oli se, että tykkäysmäärien piilottaminen ei vaikuttanut lainkaan siihen, miten Instagram aiheuttaa teineille paineita ulkonäkönsä osalta.

1 KOMMENTTI

specio1/1

Kysymys kuuluu kait, onkohan se Instagram ainoa joka tätä aiheuttaa, vai miten TikTok tai Snapchat käyttäjät olisivat immuuneja tällä ilmiölle.

Mutta mahtavaa, että tämä tulee julki! Nyt vain jokainen jakaa tätä lähipiirissään. Ehkä saataisiin jokin muutos aikaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki