AfterDawn logo

Helsingissä nuoriso huijaa bussikuskeja väärennetyillä mobiililipuilla - HSL: Poliisiasia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
4 kommenttia

Osassa Helsingin Seudun Liikenteen linja-autoista mobiililippua näytetään kuljettajalle varsinaisen lukulaitteen sijaan. Käytännöstä on syntynyt trendi, jossa oikean näköisiä, väärennettyjä mobiililippuja tehtaillaan ja käytetään.

Asiasta uutisoivan Vantaan Sanomien mukaan HSL:n mobiililippujen taustaväri vaihtuu jopa tunnin välein väärennettyjen lippujen estämiseksi, mutta tieto uudesta väristä leviää nopeasti pikaviestimillä kaveripiirien sisällä.

HSL:n asiakkuus- ja myyntijohtaja Mari Flinkin mukaan väärennetty lippu on vakavampi paikka kuin ilman lippua matkustaminen. Molemmista seuraa tarkastusmaksu, mutta väärennetty lippu täyttää myös lievän petoksen tunnusmerkit ja HSL vie asian aina poliisille. Mobiililippujen yleistyttyä myös niiden väärentäminen on yleistynyt. HSL:n tietoon tuli vuonna 2020 23 väärennysyritystä, kun tänä vuonna niitä on kertynyt jo 77.

HSL aikoo tuoda busseihin lippujen lukulaitteet kevääseen 2021 mennessä, jolloin myös etuovesta sisään astuttavissa busseissa lipun todenmukaisuus tarkistetaan koneellisesti.

4 KOMMENTTIA

specio1/4

Oliko se nettilehti "Vastaan Sanomat" vai "Vantaan Sanomat" ? :)

DeNiWar2/4

Sama taitaa toimia tampesterissa, lähes päivittäin monia matkustajia, yleensä nuoria, koittaa maksaa kännykällä ja lukulaite piippaa vain hylättyä, mutta pääsevät sitten matkaan näyttämällä kännykän ruutua kuljettajalle joka vain vilkaisee eikä edes kirjaa matkaa mihinkään.

Tuo kännykkämaksaminen on kyllä yksi paholaisen keksintö, miksi se ylipäätään on pitänyt toteuttaa QR koodilla jota pitää osoitella lukijan kameraan, joka epäonnistuu yleensä likaisen tai haljenneen näytön ansiosta... Viimeiset 10v on ainakin ollut kännyköissä NFC ja jok'ikinen lukija sitä myös tukee (ylläripylläri, nuo matkakortit käyttää NFC yhteyttä), niin miksei tässä "tekniikan kärkimaassa" jollaiseksi suomaa itseään tituleeraa, ole tuota kännykkäsovellusta toteutettu sen avulla?

Ja näsäviisaille narsisseille tiedoksi että tänäpäivänä kännykällä tarkoitetaan pääasiassa noita älyrakkineita ja toisekseen nuo matkasovellukset eivät toimi missään muussa kuin älyrakkineessa joten pappakännykällä jossa ei ole NFC:tä ei voi myöskään tuota sovellustakaan käyttää koska se vaatii älypuhelimen...

0M3G43/4

Ylläripylläri läheskään kaikissa kännyköissä ei ole NFC:tä, mutta kaikissa älypuhelimissa on näyttö.
Bluetooth voisi ehkä olla parempi vaihtoehto, sillä se taitaa löytyä myös halpamalleista.
Tai sitten pankkikortin sirulla, mutta omat ongelmansa siinäkin.

DeNiWar4/4

On se kivaa näsäviisastella kun ei muuta keksi vai mitä? Nuo nykyajan laitteet joita kännyköiksi sanotaan ovat pääasiassa jo kaikki noia ÄLYpuhelimia ja toisekseen edes tuo QR koodia näyttävä sovelluskaan ei toimi kuin ÄLYpuhelimessa joten millään pappamallin kännykällä ei voisi sitä käyttää...

Eli tuo näytöltä QR koodia näyttävä sovelluskaan toimi kuin ainoastaan ÄLYpuhelimilla, joissa ainakin viimeiset 10v on ollut NFC, alkuaikojen vanhemmista malleista se puuttuu mutta luulen ettei kovinmoni yli 10v vanha älypuhelin ole enää hengissä, eikä taida tuo sovelluskaan toimia vanhalla käyttiksellä joka on noina aikoina ollut androidin 4 versio (ehkä max 5). Omenaluureissa on tainnut olla NFC jo aikojen alusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki