AfterDawn logo

Oululainen Aava Mobile myytiin Saksaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kotimaista tietokonetuotantoa ei ole ollut merkittävässä määrin olemassakaan enää vuosiin, mutta jokunen täysin erikoistunut alan toimija Suomessa on silti toiminut. Nyt niistä suurin, oululainen Aava Mobile, on myyty Saksaan.

Yhtiö syntyi aikoinaan Nokian entisten työntekijöiden perustamana. Perustajat siirtyivät Nokialta Microcellille ja siitä yrityskaupan myötä Flextronixille. Kun Flextronix lakkautti Suomen tuotekehitysyksikkönsä, Aava Mobile perustettiin jatkamaan porukan vision kehitystä. Yhtiön alkuvaiheessa se koetti siipiään mm. Intel-pohjaisissa kännyköissä vuoden 2010 aikana: sisarsivustomme Puhelinvertailu uutisoi mm. Aavan Intel-pohjaisesta Android-konseptipuhelimesta sekä Intel-pohjaisesta Meego-puhelimesta.

Sittemmin yhtiön tuotekehityksen kulma muuttui merkittävästi ja sen nykyinen liiketoiminta pohjautuu pääosin suuryrityksille räätälöityihin ratkaisuihin. Aava Mobile valmistaa kosketusnäytöllä ohjattavia täysverisiä tietokoneita, joilla toteutetaan mm. hotellien sisäänkirjautumisjärjestelmiä, varastohallintaa, jne.


Aavan nimeä harvemmin näkee käytössä olevien tuotteiden kyljessä, vaan yritys toimittaa asiakkailleen ratkaisuja, joissa asiakkaan oma brändi lätkäistään toimitettujen laitteiden päälle. Toimitusmäärät ovat tyypillisesti tuhansia laitteita kerralla. Aava Mobilen liikevaihto oli viime vuonna 48,2 miljoonaa euroa ja liiketulosta syntyi 1,5 miljoonan euron verran. Työntekijöitä Aavalla on 125, joista valtaosa Oulussa.

Yhtiötä veikkailtiin pitkään pörssilistautujaksi, mutta sen omistajat päättivät toisin: yritys myydään saksalaiselle Pepperl+Fuchsille, joka valmistaa mm. teollisuuden mittalaitteita. Aavan tuotekehitys Oulussa säilyy jatkossakin. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat (maksumuuri).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT