AfterDawn logo

HD-kanavat vaihtavat paikkaa SD-kanavien kanssa 31. elokuuta 2021

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Vaikka teknologiasta edes hieman enemmän ymmärtäville asia on ollut itsestään selvä, on kotimaassamme silti oletettavasti tuhansia ihmisiä, joilla olisi valmius katsoa teräväpiirtokanavia, mutta he eivät tee niin. Syy on tähän varsin hassu.

Television kanavapaikka numero yksi on tällä hetkellä YLE TV1 -kanavan SD-kanava, eli perinteistä tarkkuutta käyttävä kanava. Vastaavasti valtaosassa kaapeli-tv-talouksista Yle TV1 HD -kanava löytyy kanavapaikalta 21.

Valtaosassa nykyisistä televisioista ei voi muuttaa TV-kanavien paikkajärjestystä käsin. Ja tokihan, omia kanavaluetteloja voi itse luoda, mutta tämä vaatii monelle tekniikkaa osaamattomalle ylitse pääsemättömiä ponnisteluja. Joten TV-kanavien oletusjärjestyksellä on valtavasti merkitystä. Puhtaalla mutulla ja empiirisillä havainnoilla arvioiden erittäin monet vanhemman sukupolven kansalaiset katsovat sisukkaasti "ykköstä" kanavapaikalta 1, vaikka taloudessa olisi kaapeli-TV -verkko ja teräväpiirtotelevisio.

Nyt asiaan tulee muutos.


FiCom tiedottaa muutoksesta kanavapaikkoihin: 31.8.2021 kanavien teräväpiirtokanavat vaihtava paikkaa SD-kanavien kanssa, eli teräväpiirtokanavista tulee "oletusarvoisia" kanavia kaapelitalouksissa. Käytännössä siis Yle TV1 HD löytyy jatkossa kanavapaikalta 1 ja SD-tarkkuuden YLE TV1 siirtyy kanavapaikalle 21. Muutos koskee kaikkia kaapelikanavia, joilla on sekä SD-tarkkuuden että HD-tarkkuuden kanava saatavilla.

Ainoastaan niissä kotitalouksissa, joissa ei ole lainkaan teräväpiirtolähetysten vastaanottoon kykeneviä laitteita, muutos aiheuttaa pientä ongelmaa: Jos kotoa ei löyty teräväpiirtotelevisiota tai -digiboksia, eivät kanavapaikat 1-20 näy elokuun lopun jälkeen, vaan kanavat löytyvät alkaen numerosta 21.

Muutos tapahtuu 31.8.2021 kello 10 ja se koskee kaikkia kaapelitelevisio-operaattoreita. Tietyissä tapauksissa kanavat voi joutua virittämään uudestaan.

3 KOMMENTTIA

OneMember1/3

Tätä on odotettu jo muutaman vuoden.
Hyvä että vihdoin saadaan tämä hoidettua päivän tasalle.

kane_k2/3

Vieläkö nelonen saisi itsensä digitan verkkoon teräväksi

arivesa3/3

Tuota en kaapelipokana osaa kommentoida, mutta nelonen voisi kyllä ajantaistaa surkean tekstityksensä muiden tasalle. Kökkö ei riitä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT