AfterDawn logo

Mies ikonisten Nintendon konsoleiden takana jäi eläkkeelle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Nintendo julkaisi ikonisen NES-konsolinsa Japanin markkinoille jo vuonna 1983. Japanin markkinoille konsoli lanseerattiing nimellä Famicom (Family Computer). Mutta Yhdysvaltain valloitus oli vielä tekemättä - ja Nintendo oli vielä suhteellisen tuntematon nimi Japanin ulkopuolella, vaikka se pelihalleissa olikin jo niittänyt menestystä.

Japanissa julkaistun Famicomin ulkoasu oli amerikkalaisten Nintendon kollegoiden mielestä liian lelumainen ja Nintendo USA pelkäsi pelikonsolin floppaavan osittain sen lapsellisen ulkonäön vuoksi. Amerikan suunnalla konsolin ulkoasu päätettiin laittaa kokonaan uusiksi. Samalla myös pelimodulien syöttö muutettiin muistuttamaan hurjassa nousukiidossa olevien videonauhureiden logiikkaa.

Myös konsolin nimi päätettiin vaihtaa ja Famicomin sijaan nimeksi amerikan mantereella tulikin Nintendo Entertainment System eli tuttavallisemmin NES. Julkaisu tapahtui vuonna 1984.

Nintendo Famicom -pelikonsoli
alkuperäinen, Japanin markkinoilla myyty Famicom


Nintendo NES -pelikonsoli
Amerikan markkinoille muokattu versio eli NES

NESsistä tuli sittemmin myös se versio, jota myytiin Euroopassakin. Mies ulkonäön uudistuksen takana, amerikkalainen Lance Barr suunnitteli sittemmin myös Nintendon seuraavan hittikonsolin, SNESin länsimaihin tarkoitetun koteloinnin.

Barrin ansioksi Nintendolla voidaan lukea myös NESin lähes yhtä ikoninen lisävaruste: valopyssy. Lapsuutensa 1980-luvulla eläneet muistavat todennäköisesti hyvinkin lämmöllä Duck Hunt -pelin ja siihen oleellisesti liittyneen valopyssyn.

Nyt mies jää eläkkeelle Nintendolta, työskenneltyään yhtiölle 39 vuoden pätkän. Asiasta uutisoi mm. Nintendo Life -julkaisu, joka oli huomannut Barrin päivittäneen LinkedIn-sivulleen tiedon eläköitymisestään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki