AfterDawn logo

Linuxin ensiaskeleet otettiin 30 vuotta sitten: Linus pyysi palautetta harrasteprojektiinsa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tänään tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun eräs kotimainen ohjelmoija, Linus Torvalds nimeltään, kirjoitti internetin USenet-keskusteluihin henkilökohtaisesta harrasteprojektistaan ensimmäistä kertaa.

Kyseinen harrasteprojekti tunnetaan nyttemmin nimellä Linux ja sen päällä toimivat käytännössä lähes kaikki maailman suurimmat verkkopalvelut ja se on mm. Androidin pohjalla oleva käyttöjärjestelmä.

Linux kertoi aiheesta toisen **IX -käyttöjärjestelmän, Minixin, keskusteluryhmässä, jossa hän kertoi puuhastelevansa harrastusmielessä oman, ilmaisen käyttöjärjestelmänsä kimpussa. Käyttöjärjestelmän oli tarkoitus pyöriä perus-PC -tietokoneilla ja Linux mainitsi työstäneensä koodia jo huhtikuusta 1991 alkaen ennen asiasta julkisesti mainitsemista elokuussa 1991.

Viestissä hän pyysi muita ryhmän keskustelijoita kertomaan mistä asioista he pitävät Minixissä ja mistä eivät, koska Linuxista oli tarkoitus tulla jokseenkin Minixiä muistuttava.

Linusin sanoin, hän tekee projektia harrastuksena, siitä ei ole tarkoituskaan tulla mitään isoa - eikä missään nimessä ammattimaista.. Niin ne ennustukset toisinaan menevät pieleen, hyvälläkin tavalla.


Linuxista puhuttiin ensimmäistä kertaa elokuussa 1991

Kyseinen viesti löytyy Google Groupsista arkistoituna vielä tänäkin päivänä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT