AfterDawn logo

Facebookin raportti: politiikka ei kiinnosta juuri ketään, hassut meemit ovat katsotuinta sisältöä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Facebookin vaikutuksesta politiikkaan on väännetty kättä jo vuosien ajan. Mutta samalla on kasvanut myös poliittinen paine sosiaalisen median jätin suitsemiseksi.

Nyt Facebook on julkaissut ensimmäistä kertaa ikinä listan siitä, mitä palvelussa oikeasti katsotaan, seurataan ja jaetaan. Ja politiikka ei tulosten perusteella vaikuta kiinnostavan oikeastaan ketään, isossa kuvassa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa edellisen vuosineljänneksen katsotuin yksittäinen Facebook-julkaisu oli jo heinäkuussa 2020 julkaistu hassu kuva, jonka kaltaisia Suomessakin leviää Facebookissa: kolme ensimmäistä kuvastasi löytämää sanaa kuvaavat todellisuuttasi. Julkaisu löytyy täältä. Yhtiön mukaan kyseistä kuvaa katsottiin yli 80 miljoonaa kertaa pelkästään Yhdysvalloissa.

Myös muut katsotuimmat sisällöt olivat kovin, kovin harmittomia: toiseksi katsotuin julkaisu oli haaste, jossa pyydettiin yli 30-vuotiaita jakamaan kuva itsestään, todistellen näyttävänsä edelleen nuorelta. Vastaavia julkaisuja oli suosituimpien sisältöjen lista pullollaan.


Lisäksi eniten sosiaalisen median jakoja keränneet tilit Yhdysvalloissa olivat nekin kaikkea muuta kuin vihaa lietsovia poliittista agendaa tursuavia tilejä: ykköseksi tuli YK:n alainen lasten oikeuksien järjestö Unesco ja kakkosena oli kokkaustili Kithen fun with my 3 sons.

Eniten klikattu Facebookin ulkopuolelle ohjannut linkki vei puolestaan amerikkalaisen jalkapallon joukkueen Green Bay Packersin entisiä pelaajia kunnioittavalle sivulle. Vähemmän yllättäen eniten linkkejä Facebookin ulkopuolelle jaettiin yksittäisestä verkkotunnuksesta puolestaan YouTubeen, kakkospaikan mennessä Amazonin verkkokaupalle ja kolmossijan napsahtaessa Unicefille. Facebookin mukaan 87% kaikesta käyttäjien näkemästä sisällöstä ei sisältänyt lainkaan linkkejä, ainoastaan kuvia tai tekstiä tai molempia.

Koko Facebookin julkaiseman katsauksen Yhdysvaltain käyttötilastoihin voi lukea täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki