AfterDawn logo

S-pankin nimissä vyöryy nyt huijauksia - varoitus!

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Siinä missä suomalaiset ovat jo lähes kyllästymiseen asti saaneet huijaustekstiviestejä viimeisen vuoden ajan, ovat S-pankin asiakkaat uuden ongelman edessä. Hakukonehuijauksena tunnettu ongelma piinaa nyt S-pankin asiakkaita.

Käytännössä huijaus luottaa siihen, että ihmiset ovat joko sen verran tietämättömiä tai niin laiskoja, että eivät vaivaudu kirjoittamaan pankin oikeaa verkkotunnusta suoraan selaimen osoitepalkkiin. Sen sijaan kuluttajat googlettavat oikean osoitteen kirjoittamalla hakukenttään tai hakukoneeseen hakutermiksi s-pankki.

Ongelma syntyy siitä, että hakukoneet, mm. Google, sallivat mainostamisen myös tietyn brändin hakusanoilla, vaikka brändi olisikin täysin erin yrityksen omistama. Eli vaikkapa afterdawn-hakutermille voi kuka tahansa ostaa kohdennettua mainontaa. Ja mainokset näkyvät lähtökohtaisesti hakutuloksissa ennen varsinaisia oikeita hakutuloksia.

Huijarit ovat siis pystyttäneet uskottavan näköisiä kopioita S-pankin sivuista verkkoon ja ovat ostaneet mainostilaa S-pankkiin liittyvillä hakusanoilla hakukoneista. Kun keskittyminen herpaantuu, kuluttaja helposti vain klikkaa ensimmäistä eteen tulevaa hakutulosta, joka vakuuttelee olevansa S-pankki. Näin käyttäjä päätyykin täysin S-pankin oikeiden sivujen näköiselle sivulle, jota operoivatkin huijarit.


Kun verkkopankkitunnuksensa sitten syöttää huijaussivustolle, tunnukset menevätkin rikollisille. Pahimmillaan huijaussivusto saattaa herjata virheestä ja kyselee aina vain uutta, vaihtuvaa tunnusulukua - keräten näin käyttämättömiä tunnuslukuja rikollisten käsiin.

Ylen haastattelussa S-pankin viestintäpäällikkö Aleksi Moisio kertoo, että ainakin osa S-pankin asiakkaista on näihin huijauksiin haksahtanut.

Vastaavista huijaussivustoista ovat varoittaneet myös muut pankit, mm. Nordea ja OP. Pankit kehottavatkin aina siirtymään pankin sivuille suoraan kirjoittamalla osoitteen osoiteriville. Lisäksi pitäisi varmistaa, että osoiterivillä näkyvä osoite on juuri se, mitä pitääkin olla.

1 KOMMENTTI

LupusC1/1

Käsittämätöntä on, kuinka helpolla jengi jakaa tunnuksiaan.
"Näytti niin oikealta" ja "sehän puhui suomea".
Itse olen sitä mieltä, että verkkotunnusten käyttö ei saa olla perus- vaan etuoikeus.
Käyttö vaan kykeneville. Ja ymmärrän kyllä mielipiteeni suhteessa vanhempiin ja rajoittuneisin. Mutta siksi en halua maksaa pankin tappioita vajakkien jakopolitiikasta, vaan nykytekniikalla on mahdollista toteuttaa digipassi, vaikkakin oikeusoppineet huutavat tasa-arvosta. VMP.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki