AfterDawn logo

Intel ja emolevyvalmistajat ilmiriidassa uuden liittimen vuoksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Intel on julkistamassa syksyllä uudet suorittimensa. Niihin liittyen yhtiö on koettanut taivutella emolevyvalmistajia hylkäämään neljännesvuosisadan ikäisen ATX-virtaliittimen ja ottamaan käyttöön uuden, virtapihimmän virtaliittimen.

Intelin tuleva Alder Lake-suoritinperhe tukee uutta ATX12VO -virtaliitintä, joka eroaa nykyisin käytössä olevasta ATX-virtaliittimestä mm. pinnimääränsä ja virransyötön muodossa.

Emolevy- ja virtalähdevalmistajat eivät ole Intelin suunnitelmista ilmeisesti järin innoissaan: koko teollisuus on käytännössä rakennettu tukemaan vuonna 1995 julkistettua ATX-standardia, joten niinkin oleellisen osan kuin virransyötön muuttaminen aiheuttaisi luonnollisesti emolevyjen uusiksi suunnittelun. Lisäksi valmistajat pelkäävät yhteensopivuusongelmia - ja tietysti myös komponenttien kannalta turhaa työtä, jos Intelin alustalle pitää käyttää eri virtaliittimiä kuin kilpialevan AMD:n alustalle.

ATX-standardin asemaa on yritetty keikuttaa Intelin toimesta toki aiemminkin: yhtiö julkaisi vuonna 2004 ATX: korvaajaksi uumoillun BTW-standardin, mutta kuoppasi haaveensa jo vuonna 2006.


Intelin ja emolevyvalmistajien kiistasta uutisoi SweClockers (ruotsiksi).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki