AfterDawn logo

Eteenpäin myyty osoite aiheutti eeppisen mokan: K-18 aikuisviihdettä Washington Postin, New York Timesin, jne sivuilla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Internetin perusfilosofiaan kuuluu sivustojen välinen linkittäminen ja sisällön yhdistely ja ristiinlinkkaus eri sivustojen välillä. Mutta internet on myös elävä organismi, jossa asiat muuttuvat, hajoavat ja muotoutuvat uudestaan. Nyt tämän koki omakohtaisesti useampi merkittävä uutissivusto.

Viime vuosikymmenen alkupuolella useilla startupeilla oli vielä haaveena kellistää YouTube ja kasvaa sitäkin isommaksi videopalveluksi - haave, johon harva enää uskaltaisi rahojaan pistää. Yksi tällaisista YouTuben kilpailijoista oli vuonna 2014 perustettu VidMe -videopalvelu.

Kuten jokainen verkkouutisia lueskeleva tietää, näyttelevät upotuskoodit (embed) isoa osaa käytännössä kaikkien merkittävien uutissivustojen toiminnassa. Upotuskoodeilla voidaan uutisiin tuoda mukaan YouTubessa olevia videoita, Twitteristä löytyviä twiittejä ja Instagramista löytyviä kuvia.

Upotuskoodit lataavat siis uutissivuston uutisen sisään kyseiseltä sivulta jokaisella sivun latauskerralla käyttäjälle erikseen haettavan upotuksen, olipa se sitten video, kuva tai twiitti. Mekin AfterDawnissa käytämme tätä tekniikkaa lähes kaikissa uutisissamme.


Jo vuonna 2014 upotuskoodit olivat arkipäivää ja jotkut videot löytyivät tuolloin paremmin YouTuben kilpailijoista. Useat uutissivustot ovatkin lisänneet uutistensa lisämausteeksi uutiseen liittyviä upotettuja videoita aiemmin mainitusta VidMe -palvelusta.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että VidMe suljettiin jo vuonna 2017, kun yhtiö ei saanut toimintaansa kannattamaan. Sen jälkeen upotuskoodit uutissivustoilla eivät vuosikausiin yksinkertaisesti vain toimineet, eli uutisen sisällä oleva videolaatikko näytti vain tyhjää ruutua tai 404-virhettä.

Tilanteeseen tuli muutos hiljattain, kun vid.me -verkko-osoite vapautui aiemmilta omistajilta ja sen nappasi itselleen aikuisviihdesivusto 5 Star Porn HD joka ottikin upotuskoodit uudelleen käyttöön.

Tempun seurauksena vaikkapa The New York Timesin uutinen aiemmasta Yhdysvaltain kongressin puhemiehestä sisälsi videoupotuksen, jossa harrastetaan ihan sitä kauneinta aikuisten harrastusta itseään. Monet muut uutissivustot, kuten mm. Washington Post, Huffington Post ja New York Magazine kokivat vastaavan kohtalon.

Ongelman havaitsi Twitter-käyttäjä, joka naureskeli asialle verkossa.

Sivustot ovat kiireen vilkkaa siivonneet uutisistaan pois vid.me -upotuksia, mutta pienemmät uutissivustot saattavat niitä edelleen käyttää. Netin sivustoja arkistoivasta archive.orgista löytyy myös versioita uutissivustoista, joista upotuskoodeja ei ole vielä siivottu pois.

1 KOMMENTTI

verkkokulttuuri1/1

Onhan tuo kulttuuriperinnön kannalta erittäin huolestuttavaa että linkit vanhenevat, useinkin syynä on ammattitaidoton verkkosivujen suunnittelu, käytetään sellaisia URL-osoiterakenteita että ne tulevat murenemaan taas hetken kuluttua kun uudistetaan verkkosivuja.

Ihmettelen ettei edes viranomaistasolla vaadita että julkisten toimijoiden (kuten: virastot, poliisit, laitokset, kunnat, jne) tule käyttää järkeviä URL-osoitteita. Valtion toimijoilla on ollut verkkosivuja jo yli 20 vuoden ajan ja kun nettisivuja selaa niin sieltä löytää tekstejä yleensä korkeintaan viimeiseltä viideltä vuodelta.
Jopa kansallisarkisto ja kansalliskirjasto syyllistyvät linkkiruttoon nettisivuillaan. Edes tämä upouusi saavutettavuusdirektiivi ei ottanut kantaa tähän epäkohtaan.

Kun 20 vuoden päästä halutaan tutkia koronakriisin aikaa niin todennäköisesti suurin osa verkossa julkaistuista tiedotteista ja julkaisuista on kadonnut jo bittiavaruuteen.

Ihmettelenkin miksei tästä aiheesta juurikaan puhuta mitään. Kaikenmaailman digitalisaatio hömppähankkeita on koko ajan jotka vaan menevät uutuuteen vetoamisen turvin läpi niin saadaan sitten EU-rahaa tuhlattavaksi työryhmille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki