AfterDawn logo

Black Widow ensi-iltaviikonlopun jakauma: elokuvateatterit vs suoratoisto

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Luonnollisesti meneillään oleva koronapandemia vaikuttaa numeroihin isosti, mutta nyt on saatu ensimmäistä kertaa ikinä vertailukelpoisia lukuja siitä, miten suoratoistopalvelut ja elokuvateatterit pärjäävät, kun ne pistetään vastakkain.

Disneyn omistaman Marvelin ensimmäinen todella ison luokan elokuva, jolla asiaa kokeiltiin, tuli viime viikonloppuna elokuvateattereihin ympäri maailmaa. MCU-maailmaan sijoittuva Black Widow lävähti leffateattereihin valtaosassa maailman maita samalla kertaa, mutta erikoista oli se, että elokuva tuli tarjolle myös suoratoistona samalla hetkellä.

Ja jotta suoratoiston luvut olisivat paremmin vertailukelpoisia, Black Widow ei ollut tarjolla tavallisen kuukausimaksun hintaan sisältyvänä, vaan sen kotisohvalta nähdäkseen piti tilata Disney+ -palvelua ja maksaa erillinen 21,99 euron Premier Access -kertamaksu.

Tilaa Disney+ täältä


Eli siinä missä vaikkapa Finnkinon tämän iltapäivän hinta Helsingin Tennispalatsissa, 2D-näytökseen maksaa 14 euroa hengeltä, maksaa Disney+ kuukauden tilaus (8,99e/kk) yhdistettynä Premier Access -tilaukseen noin 31 euroa. Kahdelta hengeltä elokuvateatteriin meneminen on siis halvempaa kuin kotisohvalta katsominen. Toki, asiaan vaikuttaa elokuvateatteriin siirtymisen kalleus ja vaikkapa se, että Finnkino kielsi hiljattain omien eväiden tuomisen elokuvateattereihinsa.

Ensi-iltaviikonlopun jälkeen luvut olivat varsin mielenkiintoiset: Yhdysvalloissa elokuvateatterien lippuluukuilla Black Widow keräsi 67,5 miljoonan euron lipputulot. Muualla maailmassa leffateatterien lipputuloja kertyi yhteensä 66,5 miljoonan euron edestä. Ja Disney+ Premier Accessin kautta "lippuja" myytiin 50,6 miljoonan euron edestä.

Kokeilu on varmasti monen elokuvastudion kannalta mielenkiintoinen, mutta etenkin Disneylle, jonka ei tarvitse maksaa levittäjille mitään omistamansa Disney+ -palvelun kautta syntyvästä myynnistä. Onkin mielenkiintoista nähdä yleistyykö käytäntö - ja jatkuuko se senkin jälkeen, kun maailma aikanaan pääsee palaamaan jonkinlaiseen normaalitilaan pandemian jälkeen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki