AfterDawn logo

Selainsodassa iso muutos: Edge pyyhkäisi Firefoxin ohi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Maailmanlaajuisesti Googlen Chrome hallitsee verkkoselainten kisaa täysin suvereenisti. Lähes yhtä selkeä kakkonen on Applen Safari. Mutta kahden jätin takana käydään kovaa kisaa seuraavista paikoista ja nyt kisassa on tapahtunut merkittävä muutos.

Takavuosien teknologiafanien ykkösselain Firefox on vuosi vuodelta hukannut markkina-asemaansa ja luisu on jatkunut viimeisen vuoden aikanakin. Nyt luisu on käynyt jo niin pahaksi, että Microsoftin Edge on napannut itselleen kolmossijan maailmanlaajuisessa selainten suosiossa.

Selainten suosiota mittaavan StatCounterin kesäkuun 2021 luvut näyttävät Edgen hivuttautuneen täpärästi Firefoxin ohi. Firefoxin globaali markkinaosuus selaimissa tipahti 3,29 prosenttiin, Edgen noustessa 3,4 prosenttiin. Vertailun vuoksi: Chromen globaali markkinaosuus on tukevat 65,3% ja Safarin 18,3%.

Karsittaessa kuvasta pois mobiilikäyttö ja keskityttäessä pelkästään tietokoneilla tapahtuvaan surffaukseen, on Firefox menettänyt vieläkin enemmän asemiaan. Chromen osuus työpöytäkäytöstä on 68,8%, Safarin 9,7%, Edgen 8,1% ja Firefoxin 7,2%. Vielä vuotta aiemmin Firefoxin osuus oli yli 8% tasolla.


Suomessa tilanne on hieman eri, meillä Firefoxin uskollisia käyttäjiä on enemmän, vaikka selain menettää Suomessakin asemiaan. StatCounterin tilastojen mukaan tietokoneella käytettäessä Firefox on Suomessa edelleen kakkonen, markkinaosuuksien ollessa seuraavat:

  • Chrome - 70,4%
  • Firefox - 10,7%
  • Safari - 7,3%
  • Edge - 6,4%
  • Opera - 2,7%


Selainten markkinaosuudet Suomessa, kesäkuussa 2021

Firefoxin suosio on Suomessa sulanut maailmaa nopeammin: vielä vuosi sitten Firefoxin osuus tietokonekäytöstä oli yli 14%. Markkinaosuutta Firefox on menettänyt Suomessa etenkin Chromelle, mutta myös Edge on kasvattanut osuuttaan. Mobiilissa Firefox on jäänyt Suomessakin pieneksi tekijäksi: sen tuorein markkinaosuus mobiiliselailussa on ainoastaan 1,8%.

3 KOMMENTTIA

WinLix1/3

Tottakai eikai kukaan enää Firefoxsia käytä. Se kun kulkee omia polkujaan.

Dafly2/3

Olen käyttänyt Firefoxia betaversioista asti ja käytän jatkossakin, koska yksityisyysasiat ovat paremmalla tolalla kuin isojen firmojen selaimissa.

WinLix3/3

Yksityisyydellä ei ole mitään merkitystä nykypäivänä.. Siihen ei vaikuta mitä selainta käyttää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki