AfterDawn logo

47 vuotta vanha netin standardi sai korvaajan: TCP:n tilalle QUIC

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Google kehitti jo vuonna 2013 uuden standardin nopeampaan tiedonsiirtoon tietokoneiden välillä, luoden QUIC -protokollan.

QUIC korvaa käytännössä vuonna 1974 kehitetyn TCP-protokollan, jonka varaan käytännössä koko internet ja kaikki verkkoliikenne pohjautuu. Google on käyttänyt QUICia Chrome-selaimessaan jo vuosien ajan, mutta sitä on käytetty ainoastaan Googlen palvelimille päin tehtäviin tietopyyntöihin.

Nyt QUIC on virallistettu myös oikeaksi avoimeksi standardiksi, kun Internetin standardeista vastaava IETF on hyväksynyt sen viralliseksi standardikseen. QUIC käytännössä nopeuttaa tiedonsiirtoa TCP:hen verrattuna. Muutos ei ole dramaattinen yksittäisen käyttäjän näkökulmasta, mutta erittäin suuressa mittakaavassa nopeutus vähentää kaistanleveyden tarvetta globaalissa netissä merkittävästi.

Standardoinnin myötä protokolla on vapaasti käytettävissä myös muiden kuin Googlen osalta. Eli käytännössä selaimet, reitittimet, käyttöjärjestelmät ja palvelimet voivat alkaa käyttämään sitä TCP:n sijaan - tai rinnalla. Mutta TCP:n asema netin standardina on niin vahva, että siirtymästä tuskin tulee kovin nopeaa.


QUIC eli Quick UDP Internet Connections kulkee jatkossa myös nimellä RFC 9000, kuten IETF:n standardin hyväksyvä dokumentti kertoo.

1 KOMMENTTI

Jarkkonen (vahvistamaton)1/1

QUIC on käytännössä UDP+TLS. Se ei ole saman tasoinen protokolla kuin UDP tai TCP. QUIC on erityisesti HTTP/3:n käyttöön kehitetty.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki