AfterDawn logo

Ei näin. Tallenna nimellä -toiminto rikottiin ja nyt se pitää opetella uusiksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Jokainen, joka on käyttänyt tietokoneita vähänkään enemmän, on oppinut luottamaan tiettyihin asioihin jokaisen ohjelman käyttöliittymän suunnittelussa: leikkaa ja liimaa -toiminnot toimivat kaikissa samalla logiikalla, tietyt valikot ovat aina samalla tavalla toimivia ja niin edelleen.

Mutta nyt yksi suurimmista, Adobe, on päättänyt rikkoa yhden tällaisen käyttöliittymäsuunnittelun peruspilarin. Uusimmassa Adobe PhotoShop-ohjelmassa on korvattu Tallenna nimellä -toiminto (Save As) täysin uudella toiminnolla, joka kulkee nimellä Tallenna kopio (Save a Copy).

Ja jotta asia olisi tarpeeksi sekavaa, vanhaa Tallenna nimellä -toimintoa ei ole poistettu lainkaan, vaan sen tapa toimia on muutettu.

Taustalla on Applen uusimmassa macOS -käyttöjärjestelmässään tekemä muutos, joka ei mahdollista tiedostonimen muokkausta enää tallennusikkunan avaamisen jälkeen. Käytännössä vuosikymmenien ajan Tallenna nimellä -toiminto on aina toiminut samalla tavalla: esiin aukeaa tallennusikkuna, jossa tiedoston nimeä voi vielä muuttaa ennen tallennusta.


Uudessa Tallenna kopio -toiminnossa uusi tiedoston nimi pitää valita etukäteen ennen tallennusikkunan avautumista. Ikkkunassa valitaan tuon jälkeen ainoastaan paikka, johon uusi kopio tallennetaan, ei enää nimeä.

macOS:n uusin versio ei salli ohjelman muokata tallennusikkunassa tarjottavaa nimeä, vaikka käyttäjä sitä voikin muokata. Logiikka Adobeb kannalta uudessa muutoksessa on se, että yhtiö ei voi enää kaiken varalta lisätä uuden tiedoston nimeen (kopio) -tyylistä erotinta, vaan riskinä on, että käyttäjä tallettaa väärän tiedoston päälle, tuhoten tietoja. Päätöksen taustoje selitetään Adoben toimesta Petapixelin artikkelissa.

Jotta asia olisi mahdollisimman sekava, sama muutos on tullut myös Windowsin versioon PhotoShopista, vaikka käyttöjärjestelmässä ei macOS:n tyylistä rajoitusta olekaan.

Muutos ei sinänsä ole valtaisa, mutta se rikkoo ikiaikaisen, lähes lihasmuistiin juurtuneen tavan käyttää ohjelmia ja on siksi luonnollisesti onnistunut suututtamaan valtaisan määrän käyttäjiä heti muutoksen julkaisun jälkeen.


Paluuta vanhaan tuskin on tulossa. Adobella ja Applella on ollut käytännössä tietyn tyyppinen symbioosi jo vuosikymmenten ajan, joten Adobe on asiaa varmasti Applelta yrittänyt penätä - turhaan.

Jos PhotoShopin käyttö ei ole aivan pakollista, kannattaa tutustua myös listaukseemme parhaista ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista Windowsille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki