AfterDawn logo

Super Mario Bros. ehti olla hetken maailman kallein peli

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Avaamaton Super Mario Bros. -peli vuodelta 1986 myytiin pääisäisen 2021 aikaan päättyneessä huutokaupassa maailmanennätyksen rikkoneella hinnalla.

Päivitys 07/2021: Maailman kallein peli on nykyisin Super Mario 64.

Peliä tavoitteli huutokaupassa 13 eri huutajaa ja hinta kipusi lopulta tähtitieteellisiin lukemiin. Pelin lopulliseksi hinnaksi tuli 660 000 dollaria eli noin 559 000 euroa. Hinnasta noin 550 000 dollaria eli noin 466 000 euroa napsahti pelin myyneen yksityishenkilön pankkitilille. Huutokaupan kulkuun voi perehtyä täältä.

Nyt myyty peli on siis tehty alkuperäiselle Nintendo Entertainment System -pelikonsolille, joka tunnetaan Japanissa nimellä Famicom. Super Mario Bros. oli yksi NES-konsolin myynnin vauhdittajista, kun Nintendo lanseerasi konsolin Yhdysvaltain markkinoille. Aihetta käsittelee myös mm. Netflixin dokumenttisarja High Score, mikäli aihe kiinnostaa laajemmin.

Myyjän mukaan peli ostettiin aikanaan joululahjaksi ja nökötti pöytälaatikossa avaamattomana ja muovikääreissään 35 vuoden ajan. Peli myytiin Heritage Auctions -huutokauppapalvelussa, kuten edellisenkin ennätyksen lyönyt peli.

Myyty peli ei kuitenkaan ollut edes ensimmäistä Yhdysvaltain markkinoille tehtyä painosta, vaan myöhempi painos. Aivan ensimmäiset Super Mario Bros. -pelit, joita Yhdysvalloissa myytiin, eivät olleet muoviin käärittyjä, vaan pelit oli ainoastaan sinetöity myyntiä varten. Alkuperäisestä NESin Super Mario Bros. -pelistä tehtiin vuosien saatossa pelkästään Yhdysvaltain markkinoille 13 erilaista pakettia, joiden perusteella nyttemmin keräilijät osaavat arvioida kunkin version harvinaisuuden.

Nyt myyty Super Mario Bros. sai WATAn käytettyjen pelien kuntoluokituksella huikean 9.6 arvosanan, joka on 35 vuotta vanhhalle pelille uskomattoman kova saavutus. WATA-asteikosta löytyy tarkempaa tietoa täältä.

Alla vielä muistin virkistykseksi videota Super Mario Brosin pelaamisesta alkuperäisellä NES-konsolilla:


Samalla rikkoutui myös aiempi, vuoden 2020 lopulla syntynyt ennätys käytettyjen pelien hinnoissa. Aiempi ennätys oli 130 000 euroa, joka maksettiin marraskuussa 2020 SNESin Super Mario Bros. 3 -pelistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT