AfterDawn logo

Äiti teki tyttärensä koulukavereista deepfake-videoita, jotta tytär pääsisi cheerleading-joukkueeseen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvalloissa on paljastunut erikoinen tapaus ns. deepfake-videoiden ympäriltä. Deepfake-videot ovat videoita, joissa alkuperäiselle videolle on vaihdettu toisen henkilön kasvot tekoälyä käyttävän ohjelman avulla.

Yhdysvaltain Pennsylvanian osavaltiossa asuva äiti on tehnyt nipun deepfake-videoita tyttärensä koulukavereista, joissa videolla näyttää siltä kuin tytöt tupakoisivat, joisivat alkoholia tai olisivat alastomina epäsäädyllisissä tilanteissa. Videoiden luonnin jälkeen äiti on lähettänyt videot Victory Vipers -cheerleading-joukkueen valmentajalle.

Äidin tavoitteena on ollut luonnollisestikin se, että videoilla "esiintyvät" tytöt saisivat potkut joukkueesta - ja äidin oma tytär nousisi heidän tilalleen joukkueeseen.

Äiti jäi lopulta kiinni tempustaan, kun hän oli lähettänyt anonyymeja viestejä myös suoraan deepfake-videoille luomilleen hhenkilöille. Yksi tytöistä oli vienyt viestit poliisille, joka oli saanut selville viestien alkuperän - ja onnistunut yhdistämään lähettäjän kyseiseen äitiin. Poliisin tutkimusten mukaan äidin tyttärellä ei ollut osaa eikä arpaa äitinsä puuhissa.


Deepfake-videoiden laatu oli ollut ilmeisen hyvä, mutta ei kuitenkaan niin hyvä, etteikö poliisi olisi tunnistanut niitä tekaistuiksi deepfake-videoiksi. Äitiä odottavat nyt syytteet kunnianloukkauksesta sekä häirinnästä. Asiasta uutisoi mm. paikallinen The Philadelphia Inquirer.

Olemme käsitelleet deepfake-tekniikkaa laajassa oppaassamme, jossa käydään läpi myös tekniikan ongelmia, kuten tässäkin tapauksessa kuvailtuja uhkakuvia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki