AfterDawn logo

Tämän takia näytönohjainten hinnat nousevat ja nousevat - useampi syy

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Pelimaailmaa piinaa tällä hetkellä armoton pula komponenteista. Tämä näkyy etenkin pelikäyttöön tarkoitettujen näytönohjainten kroonisena pulana.

Tällä hetkellä jopa vuosia vanhat pelaamiseen tarkoitetut näytönohjaimet maksavat poskettomia summia - jos niitä on edes saatavilla. Vaikkapa AMD:n Radeon 500 -sarja, joka oon julkaistu jo vuoden 2017 keväällä, on nostanut hintojaan lähes 50% viime syksyn jälkeen. Puhumattakaan syksyllä 2020 julkaistuista huipputason näytönohjaimista, joita on ollut käytännössä mahdotonta saada käsiinsä.

Syitä tähän on käytännössä kourallinen:

Koronapandemia nosti pelaamisen suosiota valtavasti. Steamin tilastoimat pelaajamäärät ja peleihin käytetty aika ovat hypänneet hurjalla tavalla viime vuonna - eikä loppua näy. Kun ihmiset ovat joutuneet pysymään kotosalla ympäri maailmaa, on pelaamisen suosio kasvanut hurjasti. Tämä luonnollisesti nostaa kysyntää.


Lisäksi koronapandemia on aiheuttanut katkoksia tuotantoketjuissa. Kun jollakin maailman tärkeimmistä piiritehtaista on jouduttu rajaamaan tuotantoa altistumisten takia - tai osien kuljetus on viivästynyt rajojen sulkeuduttua ympäri maailmaa, on tämä näkynyt väistämättä sekä tuotannon että toimitusten ongelmina.

Syksyllä julkaistut uuden sukupolven konsolit, PS5 ja Xbox Series X|S ovat rohmunneet osansa piirituotannosta ja siten pahentaneet näytönohjaimiin tarvittavien komponenttien saatavuusongelmaa myös PC-puolella.

Lisäksi oman lusikkansa soppaan on antanut kryptovaluuttojen kurssien jyrkkä nousu. Näytönohjainten GPU-piirejä käytetään useiden kryptovaluuttojen, mm. Ethereumin, louhintaan. Tämän vuoksi näytönohjaimia hamstraavat pelaajien lisäksi myös pääosin Aasiassa toimivat louhintafarmit. Ja mitä korkeammalle kryptovaluuttojen kurssit nousevat, sitä enemmän louhijat ovat valmiita näytönohjaimista maksamaan.

Iltalehdelle antamassaan haastattelussa Jimm's PC-Storen toimitusjohtaja Antti Järvinen kertoo miten tilanne näkyy heillä. Järvisen mukaan suurin osa näytönohjaimista joita he saavat, on myyty jo etukäteen, eli varastoon ei tuotteita jää käytännössä lainkaan. Syksyllä, kun sekä NVIDIA että AMD julkaisivat uudet näytönohjainmallinsa, on näytönohjainten kysyntä noussut Jimm'sillä noin 28 prosenttia.

Tilanne näkyy raadollisesti myös vaikkapa hiljattain päivitetyssä edullisen peli-PC:n kasausoppaassamme. Olemme puolentoista vuoden ajan saaneet pidettyä suositellun kokoonpanon hinnan alle 600 eurossa, mutta tällä kertaa mentiin rumasti yli - juurikin näytönohjainten hintojen nousun takia. Nyt reilun 600 euron pelitietokoneessa näytönohjaimen osuus hinnasta alkaa lähentelemään jo 40 prosentin tasoa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki