AfterDawn logo

LG haluaa webOS:n muidenkin valmistajien televisioihin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Harva käyttöjärjestelmä on kokenut niin montaa kolhua ja mutkaa elämänsä varrella kuin webOS. Sisukkaasti edelleen elossa oleva käyttöjärjestelmä on kenties saamassa uutta nostetta lähitulevaisuudessa.

webOS syntyi 2009, kun muinainen taskutietokoneiden valtias, Palm, päätti kehittää itselleen uuden käyttöjärjestelmän joka korvaisi vuodesta 1996 saakka palvelleen Palm OS -käyttöjärjestelmän. Sittemmin käyttöjärjestelmä päätyi yrityskaupan mukana HP:n omistukseen, kun HP osti Palmin itselleen vuonna 2010.

webOS ei löytänyt HP:n huomassa kuitenkaan koskaan oikein käyttökohdettaan ja HP myikin webOS -käyttöjärjestelmän LG:lle vuonna 2013. LG päätti ostaa käyttöjärjestelmän itselleen omien älytelevisioidensa käyttöjärjestelmäksi. Sittemmin LG on laajentanut webOS:n käyttöä ja on julkaissut mm. älykelloja ja älyjääkaappeja(!), jotka käyttävät webOS:ää.


Koska älytelevisioissakin on vahvasti siirrytty sovelluspohjaisiin markkinoihin, on LG:n itsensä käyttämä alusta ollut hieman huteralla pohjalla: entä jos Netflix tai joku muu iso tekijä lopettaakin webOS:n tuen? Tätä paikkaamaan yhtiö on nyt päättänyt lisensoida webOS:ää myös muille halukkaille. Mukaan ovat ilmottautuneet ainakin RCA sekä pari pienempää elektroniikkavalmistajaa. Valitettavasti muut suuret valmistajat ovat pitkälti omat ratkaisunsa jo tehneet: Samsung käyttää Tizeniä omissa televisioissaan ja suurin osa muista valmistajista tukeutuu Androidiin.

Nähtäväksi jää, kerääkö webOS tulevina vuosina uusia tukijoita vai jääkö se edelleen pääasiassa LG:n omaksi valinnaksi älytuotteissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT