AfterDawn logo

Luulit väärin: QWERTYä ei suunniteltu hidastamaan kirjoitusta

AfterDawn AfterDawn

Maailman yleisin näppäimistöjen asettelu on suomalaistenkin pääosin käyttämä QWERTY, joka on ehtinyt jo kunnioitettavaan ikään: kyseinen näppäimistön asettelu kehitettiin nykyiseen muotoonsa jo vuonna 1878.

Usein nähdään väite, että kyseinen näppäinasettelu, jossa siis ylärivin kirjaimet muodostavat rimpsun QWERTY, olisi kehitetty nimenomaan hidastamaan kirjoitusnopeutta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan näppäimistössä on sijoiteltu eniten käytetyt kirjaimet näppäimistön eri laidoille siksi, että kirjoittaja pakotetaan käyttämään kahta kättä - joka nopeuttaa itsessään kirjoittamista.

Luonnollisesti toisena hyötynä on ollut myös se, että kyseistä asettelua kehitettäessä kirjoituskoneet toimivat mekaanisesti, eli kun eniten käytetyt kirjaimet sijaitsevat mahdollisimman kaukana toisistaan, myös kirjoituskoneen kirjasinten toisiinsa takertuminen vähenee kirjoitettaessa.

Sittemmin QWERTYlle on kehitetty useita vaihtoehtoja: työkseen paljon englantia kirjoittavat, kuten kirjailijat, käyttävät usein QWERTY-näppäinasettelun sijaan Dvorak-näppäimistöä. Dvorak ei kuitenkaan ole suomen kirjoittamiseen täydellinen ratkaisu, vaan suosituin QWERTYn vaihtoehto suomen kirjoittamiseksi on nykyisin ns. DAS-näppäimistö. DAS on suunniteltu nimenomaan suomen kielen kirjainfrekvenssien pohjalta.

Alla vertailussa kotimainen QWERTY ja DAS-näppäimistö:


Suomalainen QWERTY-näppäimistö
suomalainen QWERTY, kuvan lähde: Wikipedia

DAS-näppäimistö
DAS-näppäimistö, lähde: Cristian Seres

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT