AfterDawn logo

Flashin viimeinen päivitys julkaistiin - lakkaa toimimasta tammikuussa 2021

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Vihattu, inhottu, rakastettu, fanitettu, .. Harvaa nykyajan verkkoteknologiaa voi kuvailla kaikilla noilla termeillä, mutta Adoben Flash Player on yksi niistä harvoista.

Flash on kulkenut kohti vääjäämätöntä hautaansa jo vuosien ajan. Suurimman sysäyksen sen suosion hiipumiselle on aiheuttanut HTML-kielen, CSS-muotoilujen ja JavaScriptin kehittyminen siihen pisteeseen, että niillä on voitu korvata kaikki ne tilanteet, joihin Flashia on vuosikymmenten saatossa käytetty.

Flashin historia on itse asiassa pidempi kuin valtaosalla verkon käyttäjistä. Se syntyi jo vuonna 1993, eli vuosia ennen netin käytön räjähdysmäistä kasvua. Alunperin vektorigrafiikan luomiseen tarkoitettu sovellus muuttui vuosien saatossa yhdeksi tärkeimmistä selainten laajennuksista. Aikana ennen HTML-kielen kehittymistä Flashia käytettiin käytännössä kaikissa videopalveluissa, verkkomainonnassa ja lähes kaikessa kuviteltavissa olevassa interaktiivisuudessa netissä. Myös YouTube käytti Flashia vuosien ajan ennen siirtymistään HTML-pohjaiseen soittimeen, selaintuen parantuessa.


Tänään 12.1.2021 Flashin taru loppui lopullisesti ja ne tietokoneet, joissa Flash on asennettuna edelleen, pyytävät käyttäjää poistamaan Flashin tietokoneeltaan. Pyyntö on Adoben itsensä julkaisema ja se merkitsee lopullista kuoloniskua Flashille - tämän jälkeen Adobe ei aio enää ohjelmaa tukea millään tavalla.

Yhtiö myös suosittelee Flashin poistamista tietokoneiltaan viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Virallisessa päivityshistoriassa Adobe kiittää käyttäjiä ja kehittäjiä lähes 30 vuotta kestäneestä yhteistyöstä.

1 KOMMENTTI

WinLix1/1

Onneksi moni nostalginen flash peli on arkistoitu ja pelattavana ilman flash liitännäistä: https://bluemaxima.org/flashpoint/

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki