AfterDawn logo

Windows täytti tänään 35 vuotta

Matti Robinson Matti Robinson

Microsoftin tärkein tuote Windows on täyttänyt tänään 35 vuotta. Aikojen saatossa miljardit ihmiset ovat tutustuneet Microsoftin käyttöjärjestelmään, mutta tarina alkoi 20. marraskuuta 1985.

Tuolloin julkaistiin Windowsin ensimmäinen versio 1.0. Windows 1.0 ei ole kuitenkaan monen ensikosketus alunperin New Mexicossa luotuun ikkunalliseen käyttöliittymään, vaan vasta myöhemmät versiot nousivat suurempaan suosioon.

Vuosi Windows 1.0:n julkaisusta Microsoft muutti nykyiseen pääpaikkaansa Redmondiin Washingtonin osavaltioon.

Itseasiassa ensimmäinen Windows ei ollut edes varsinainen käyttöjärjestelmä, vaan käyttöliittymä MS-DOSin päälle. Myöhemmin Microsoft rakensi käyttöliittymästä oman käyttöjärjestelmänsä.

Kolmosversio, erityisesti 3.1 ja 3.11, olivat Microsoftille tärkeitä, mutta lopullinen läpimurto tapahtui 90-luvun puolivälissä Windows 95:n myötä niin teknologisesti kuin myynninkin kannalta. Tuolloin Bill Gates nousi myös maailman rikkaimpien joukkoon Windowsin suosion myötä.


MS-DOS jäi Windows 95:n myötä enemmän taka-alalle, ja vaikka käynnistyksen yhteydessä mentiin MS-DOSin kautta, niin se toimi Windowsin käynnistyessä pääasiassa rajapintana joillekin ajureille.

Myöhemmin Microsoftin Windows-versioihin kuuluivat mm. verrattain pieni päivitys Windows 98, epäonnistunut Windows Me, business-käyttäjille suunnattu Windows 2000, suosittu Windows XP, välimalli Windows Vista sekä modernimmat Windows 7 ja Windows 8.

Tällä hetkellä yli miljardi tietokonetta käyttää uusinta Windows 10:tä käyttöjärjestelmänään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT