AfterDawn logo

Piraattiryhmä Razor 1911 täyttää 35 vuotta

AfterDawn AfterDawn

Maailman vanhimmaksi edelleen aktiiviseksi piraattiryhmäksi mainittu Razor 1911 täyttää 35 vuotta tässä kuussa. Piraattiskenen kivijalkoihin kuuluva järjestö on mukautunut vuosikymmenten saatossa moniin uudistuksiin ja luonnollisesti jäsenistö on vaihtunut useita kertoja.

Razor 1911 aloitti alunperin nimellä Razor 2922, keskittyen Commodore 64-pelien suojauksien murtamiseen ja levitykseen. Ryhmän ensimmäiset julkaisut on päivätty lokakuulle 1985.

Sittemmin ryhmä vaihtoi nimensä nykyiseen Razor 1911 -muotoon ja vaihtoi 1980-luvun lopulla Commodore 64:sta pääkohteekseen Commodore Amiga -alustan.

1990-luvulle tultaessa Razor siirtyi Amigan parista PC-pelien ja -ohjelmien murtamiseen ja levitykseen ja sillä tiellä piraattiryhmä on tänä päivänäkin.

Vuonna 2001 Razor koki kovan takaiskun, kun kansainvälinen poliisioperaatio, Operation Buccaneer, iski järjestöön ja muutamiin muihin suurimpiin piraattiryhmiin.


"Juhlapäivää" muisti myös F-Securen Mikko Hyppönen Twitterissä omalla panoksellaan:

Alunperin Norjassa perustettu piraattiryhmä toimii aktiivisesti myös demoskenessä ja osallistuu usein erilaisiin tietokonetapahtumiin demojensa muodossa.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki