AfterDawn logo

Facebook uhkaa poistua Euroopasta, jos datan siirrettävyyteen ei saada ratkaisua

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Facebook on ottanut järeimmät mahdolliset aseet esiin, kun EU-tuomioistuin päätti, että Yhdysvaltain ja EU:n välinen datan siirto on laitonta.

Kiistassa on kyse siitä, saavatko amerikkalaiset teknologiajätit siirtää eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimilleen. Koska Yhdysvaltain oma lainsäädäntö sallii Yhdysvaltain viranomaisten (poliisi, tiedusteluviranomaiset, jne) penkovan maassa sijaitsevia henkilötietoja vapaasti, katsoi EU-tuomioistuin, että eurooppalaisille kuluttajille ei voida taata heidän yksityisyyttään, mikäli tietoja siirretään Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Tämä luonnollisesti aiheuttaa valtavia ongelmia palveluille, jotka ovat lähtökohtaisesti keskitettyjä, kuten Facebook ja sen omistama Instagram. Nyt Facebook on vienyt asian oikeuteen Irlannissa ja on ilmoittanut vetäytyvänsä kokonaan Euroopasta, mikäli päätös pysyy voimassa.

"Ei ole selvää miten Facebook voisi toimia vallitsevassa tilanteessa ja tarjota Facebookin ja Instagramin palveluita EU:ssa"

-Yvonne Cunnane, Facebookin Irlannin datan käsittelystä ja suojelusta vastaava päällikö

Facebook viittaa lausunnollaan Irlannin Tietosuojelukomission (Data Protection Commission) hiljattaiseen päätökseen, joka puolestaan pohjautuu EU-tuomioistuimen elokuiseen päätökseen. Yhtiö myös vastustaa oikeuteen toimittamissaan tiedoissa sitä, että sille on annettu ainoastaan kolme viikkoa aikaa toteuttaa muutos, jonka Irlannin viranomainen haluaa sen toteuttavan.


Facebook myös vastustaa sitä, että yhtiö on (toistaiseksi) ainoa amerikkalainen yhtiö, jota vastaan päätöstä on käytetty.

Mikäli Facebook todella toteuttaa uhkauksensa, se joutunee estämään eurooppalaisten käyttäjien pääsyn palveluun kokonaan. Yhtiö kuitenkin kiistää uhkailevansa ja kertoo toivovansa asiaan ratkaisua, mutta "nojautuu liiketoiminnassaan datan liikkuvuuteen EU:n ja Yhdysvaltain välillä, kuten monet muutkin yhtiöt".

Useiden asiantuntijoiden mukaan Facebookin uhittelu on vain sanahelinää. Yhtiön Euroopan yhteenlaskettu liikevaihto viimeksi kuluneiden neljän vuosineljänneksen aikana oli yhteensä 17,7 miljardia dollaria eli noin 15 miljardia euroa.

Päivitys 24.9.2020: Olemme saaneet Facebookilta vastineen uutisesta ja täsmensimme tilannetta uudessa jutussa, jonka voit lukea täältä.

6 KOMMENTTIA

mjk1/6

Eipä haittaa itseäni, kun en satu olemaan missään näistä XD, joten sulkekoon vaan.

avthein2/6

Facebook saa puolestani ampua itseään ydinohjuksella jalkaansa.

EU voi ehkä tarjota palvelintilaa jos ei Facebookilla muka ole siihen itsellään varaan jos nyt siitä kiikastaa. Vai pitääkö laittaa keräys pystyyn?

PELAAJA19833/6

Tervemenoa !

Ei tule ikävä.

DeNiWar4/6

Tuskinpa suckkerpele miljoonabisnestään lakkauttaa, mutta jos näin tekee niin se olisi maailmassa todella harvinainen tapaus että miljonääri omatoimisesti haluaa pienentää kassavirtaansa lantillakaan.

digitalb5/6

Kiitos tästä Edward Snowdenille

Cambridge Analytica Mindfuck kirja käsittelee myös aihetta.

rane19586/6

Hienoa, hyvä uutinen näinä ankeina aikoina....

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki