AfterDawn logo

Tutkimus paljasti – Suurin osa nettisivujen evästekyselyistä ei täytä EU:n minimivaatimuksia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Kun vierailet jollakin uudella verkkosivulla, niin todennäköisyys on melko korkea sille, että tietokoneesi näyttöön ilmestyy lukematon määrä erilaisia kyselyikkunoita. Tuntuu ettei Internet ole kehittynyt tällä saralla sitten vuosituhannen vaihteen, jolloin harrastettiin ahkerasti pop up -ilmoituksia.

Ensimmäisen käynnin yhteydessä sinulta saatetaan kysyä lupaa sijaintitietojen käytölle, lupaa lähettää ilmoituksia, varoitetaan mainosesto-ohjelman käytöstä sekä näiden lisäksi verkkosivustot pyytävät lupaa cookie-tiedostojen tallentamiselle. Viimeksi mainitusta ilmoituksesta on kiittäminen EU:ta, joka velvoitti verkkosivuja kysymään lupaa cookie-tiedostojen tallentamiselle. Käytännössä jokaikinen verkkosivu käyttää niitä, joten näihin kyselyihin pitää silloin myös joka kerta vastata kun vierailee uudella sivustolla.

Uuden selvityksen mukaan suuri osa verkkosivustoista on toteuttanut cookie-ilmoitukset kuitenkin GDPR-direktiivin vastaisesti. Käyttäjällä pitäisi olla mahdollisimman selkeä vaihtoehto kieltää kaikki seuranta, kun hän vierailee sivustolla. Selvityksen mukaan vain 11,8 prosenttia noin 10 000 tutkitusta verkkosivustosta täytti EU-lainsäädännön minimivaatimukset.


Noin 32,5 prosentissa sivustoja luvan pyytämistä kierretään siten, että käyttäjälle ilmoitetaan sivuston käytön jatkamisen tarkoittavan käyttöehtojen hyväksymistä. Selvästi suurimmassa osassa tutkituista verkkosivustoista seurannan kieltäminen oli tehty paljon vaikeammaksi kuin seurannan hyväksyminen.

2 KOMMENTTIA

keksinmurusia (vahvistamaton)1/2

Eräällä suurella suomalaisella sanomatalolla on tapana pistää kekseille eri vanhentumisaika riippuen siitä, että kieltääkö vaiko salliiko kohdennetun mainonna. Ensimmäisen aika on kuukausi ja jälkimmäisen vuosi.

avthein2/2

Mainosesto-ohjelmaan voi onneksi lisätä omia blokkauksia.
Nämä ärsyttävät evästeiden hyväksymisen pseudokyselyikkunat ovat niitä.

Etenkin kun eräät kyselevät jopa samalla sivulla uudestaan käydessä uudestaan näitä vaikka olisi jo vastaillut kyselyihin. Kuten esim. Almamedia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki