AfterDawn logo

DNA lopettaa antenni-TV-verkon ylläpidon Suomessa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
9 kommenttia

Teleoperaattori DNA on ilmoittanut lopettavansa rakentamansa antenniverkon Suomessa kokonaan. DNA oli Suomen antennitelevisioverkkomarkkinoita johtavan Digitan tärkein kilpailija.

Digitan verkot perustuivat UHF-verkkotekniikkaan, kun taas DNA:n noin 10 vuoden ajan operoima verkko perustui VHF-tekniikkaan. DNA:n verkon kasvua hidasti oleellisesti juuri tekniikkaero, joka saattoi edellyttää kotitalouden antennin vaihtamista mikäli halusi tilata kanavia DNA:n verkosta.

DNA:n mukaan sen antennitelevisioverkko sammutetaan viimeistään heinäkuussa 2020 ja samassa yhteydessä yhtiö luopuu VHF-taajuuksien verkkotoimiluvistaan.

"Tavoitteenamme oli tuoda kilpailua Suomen antennitelevisiomarkkinaan, joka on perinteisesti ollut yhden toimijan hallussa. Halusimme haastaa monopolin sekä hinnalla että laadulla. Onnistuimmekin laajentamaan ja parantamaan antennikotien kanavatarjontaa merkittävästi ja siirsimme antenni-tv-jakelun teräväpiirtoaikaan, mutta liiketoiminnan kannalta elintärkeät verkkokapasiteetin asiakkaat jäivät valitettavasti puuttumaan", kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.


Vapaasti vastaanotettavien MTV3 HD- ja TV5 HD -kanavien jakelu VHF-verkossa päättyy tämän vuoden lopussa.

Aiheeseen liittyvää:
DNA myi antenniverkon maksu-TV-toiminnot kilpailijalleen.

9 KOMMENTTIA

roihajaa1/9

Ei kommentoitavaa.

mjk2/9

Norjalais-omisteinen, ei suomi enää kiinnosta tv-puolella vain kännykkäpuoli kiinnostaa heitä, eivätkös he jotain sellaista oston yhteydessä sanoneet..

kane_k3/9

kiva kuitenkin että dna sai onnistuneesti viivästettyä teräviin lähetyksiin siirtymistä (sd lähetyksien lopettamista) antennissa valittamalla markkinaoikeuteen ylen kilpailutuksesta

avthein4/9

Antellitöllön lopun alku kun armoton rahastaminen saa alkaa Caruna tyyliin. Kuka hullu enää rupeaa typerää digiboksisirkusta ja töllöjen päivityksiä maksamaan ja kärsimään kun helpompaa ja halvempaa on siirtyä muihin palveluihin?

Eli jatkossa aletaan suosia nettitöllöä ja striimauspalveluita.

Kuolevan antennitöllön taajuudetkin saattavat mennä myös tietoliikennekäyttöön.

WinLix5/9

No juu. En itse katso televisiota kuin ehkä 2h/viikko. Sarjat ja muut menee Elisa Viihteeseen josta ne on helppo katsoa missä vain ja kelata mainokset pois+ ladata koneelle talteen vanhojen Topfield boxien tyyliin. Uutiset sun muut voi lukea netistä kattavammin.

Telkkari on siis menettänyt merkittävän aseman ainakin minun taloudessa. Enää en katsele kello 18 uutisia kun tiedän jo mistä ne kertoo. TV sarjatkin voi usein katsoa jo päivällä eikä tarvitse odottaa iltaan jotta ne telkkarista tulisi.

Zeitsei6/9

Netti on korvannut antenni-TV:n jo vuosia sitten. Joskin ilmaiseksi ei voi katsoa kuin YLEn suoria lähetyksiä. MTV:llä ja Nelosella on tässä ryhdistäydyttävää.
Myös lähetystekniikassa on vielä parantamista: pakkausviive pitäisi saada 30 sekunnista mieluiten nollaan sekuntiin. Etenkin urheilulähetyksissä viive naapuriin nähden tuottaa tahattomia spoilereita.

afterdawnais (vahvistamaton)7/9

Hämmästyttävä uusi asenne liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäälliköltä Harri Pursiaiselta eli ei enää kielteistä suhtautumista dnan kilpailijoita kohtaan erityisesti luotaessa edellytyksiä DVB-T2:n (digitaalisen maaverkon) toteutuksessa.

user_org (vahvistamaton)8/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:

Norjalais-omisteinen, ei suomi enää kiinnosta tv-puolella vain kännykkäpuoli kiinnostaa heitä, eivätkös he jotain sellaista oston yhteydessä sanoneet..

Jos pitää paikkansa niin sitten DNAlla on vielä paljon myytävää.

Antenniverkon maksutv palvelut DNA oli myynyt jo aiemmin Digitalle (ennen Telenor kaupan vahvistumista).
Mutuillen olisi uskonut olevan kyse vain huonosta busineksesta luopumisesta, jonka näkymiä ei helpota lainkaan jakelun tulevat muutokset, Telian Bonnier kauppa jne.

Telenor konsernilla on antenni jakelu toimintaa , eli sille ei olisi vierasta , vaikka suomesta aikanaan vetäytyi.

Lainaus:

Vapaasti vastaanotettavien MTV3 HD- ja TV5 HD -kanavien jakelu VHF-verkossa päättyy tämän vuoden lopussa.

Onko MTV3 HD tulossa loppuajaksi vapaasti katsottavaksi ?

pentsu9/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Netti on korvannut antenni-TV:n jo vuosia sitten.

Mihin perustat väitteesi?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki