AfterDawn logo

YouTubeen tärkeä sääntömuutos: Tekijänoikeusloukkauksista esitettävä aikatodiste

Matti Robinson Matti Robinson
1 kommentti

Videopalvelu YouTube on onnistunut vuosien varrella väistelemään tekijänoikeusyhtiöiden kanteita kiitettävällä tavalla, erityisesti ottaen huomioon tapaukset, joissa tiedostonjakopalveluiden tekijöitä on raahattu maailman toiselta puolelta oikeussaleihin.

Tässä on tietysti auttanut se, että Googlen omistama palvelu on tarjonnut oikeuksien haltijoille erittäin monipuoliset ja helppokäyttöiset työkalut, joilla rikkeet saadaa jäädytettyä välittömästi.

Valitettavasti tällaisen vallan edessä korruptiokin on herkässä. Niinpä tekijänoikeusrikkomusten vaateista on tullut vitsi monien yksityisten ja indie YouTube-tuottajien parissa.

Tekijänoikeustyökaluja on käytetty pitkään hyväksi esimerkiksi kilpailevien tai kriittisten videoiden tai kanavien sulkemiseen. Koska YouTuben tiedottaminen ja toimintatavat ovat olleet totaalisen retuperällä, niin monet eivät olekaan uskoneet, että yhtiö tulisi yksittäisten pienkanavien apuun tekijäoikeusvaateita jatkuvasti ja väärin perustein lähettäviä tahoja vastaan.


Onneksi välistä on hyvä olla väärässä. YouTube on nimittäin paljastanut, että se uudistaa pahamaineista tekijäoikeusvaateiden menettelyä. Tästä eteenpäin vaateessa vaaditaan tietty aika videosta, jossa rikotaan tekijänoikeutta.

Tämän lisäksi YouTube-tekijöille tarjotaan helpot työkalut hiljentää tai vaihtaa rikeajankohdan äänet ilmaisiin teoksiin YouTuben katalogista.

Eikä tässä vielä kaikki! Jatkossa tekijänoikeuksista väärin perustein valittavia tahoja rankaistaan poistamalla niiltä valituskyky, mikäli tätä tapahtuu jatkuvasti.

Tulossa on myös ominaisuus, jolla saa helposti trimmattua kohdan pois videosta yhdellä klikillä.

YouTube lupaa jatkossa myös muita toimia, joilla edistetään tubettajien markkinapaikkaa yhä käyttäjäystävällisemmäksi.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

"Tekijänoikeustyökaluja on käytetty pitkään hyväksi esimerkiksi kilpailevien tai kriittisten videoiden tai kanavien sulkemiseen."

Sananvapauden raiskaamisesta pitäisi langettaa asianmukaiset rangaistukset. Hyvä että edes jotain on yritetty mutta enemmänkin voisi tehdä. Vähintään vahingonkorvaukset.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT