AfterDawn logo

Google estää Flashin Chromessa – Maksumuurien kierto helpottuu

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Adobe Flashin tuki on päättymässä vuonna 2020, minkä johdosta verkkosivujen ylläpitäjillä alkaa olla hoppu siirtyä toteutuksissaan uudempiin tekniikoihin. Esimerkiksi VR on vihdoin uudistamassa verkkokauppansa paikkavalinnan, joka on tähän asti ollut Flash-pohjainen.

Flashista pois siirtymiseen on nyt myös muitakin perusteita, sillä Googlen tulevassa Chrome 76 -selaimessa Flash on kytketty oletuksena pois päältä. Tähän asti Chrome on blokannut yksittäiset Flash-elementit sivuilla, mutta ne on saanut tarvittaessa päälle. Chrome 76:ssa selain ei oletuksena enää kysy käyttäjältä, että halutaanko Flash-sisältöä toistaa, vaan kysely pitää erikseen laittaa päälle (chrome://settings/content/flash), minkä jälkeen flash-sisällöt saa aina tarvittaessa toimimaan.


Google estää myös Incognito-seurannan, minkä ansiosta esimerkiksi maksumuuria käyttävät verkkopalvelut eivät enää tiedä tarkasteletko sivua Incognito-tilassa vai normaalissa selaustilassa. Osa medioista tarjoaa muutamia artikkeleita ilmaiseksi viikossa tai kuukaudessa, mutta Incognito-seurannan eston jälkeen ne eivät pysty enää estämään juttujen lukemista tilassa, joka ei jätä jälkiä artikkeleiden avaamisesta.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT