AfterDawn logo

SpaceX:n satelliittilaajakaistan rakentaminen alkoi – Ensimmäiset satelliitit avaruudessa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX on aloittanut oman StarLink-satelliittilaajakaistan rakentamisen. Ensimmäiset 60 StarLink-satelliittia on lähetetty avaruuteen ja satelliittilaajakaistan mahdollistavan konstellaation rakentaminen on alkanut.

StarLink-satelliitit ovat SpaceX:n omaa tuotantoa ja ne on rakennettu yhtiön tehtaalla Redmondissa. Satelliitteja yritettiin lähettää avaruuteen jo kahteen kertaan, mutta ensimmäisellä kerralla siivekkeissä epäiltiin olevan vikaa, minkä takia laukaisua lykättiin seuraavaaan päivään. Toinen yritys keskeytettiin niin ikään viime hetkellä ohjelmiston päivittämisen takia.

Satelliitit vapautettiin raketin toisesta vaiheesta 440 kilometrin korkeudessa, minkä jälkeen satelliitit kulkeutuivat omien voimanlähteiden voimin 550 kilometrin korkeuteen.

SpaceX:llä on lupa rakentaa jopa 11 000 satelliitista koostuva konstellaatio, mutta yhtiön mukaan jo 1000–2000 satelliitin konstellaatio riittää maailmanlaajuisen satelliittilaajakaistan tarjoamiseen. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, voisi konstellaatio olla tässä koko luokassa jo ensi vuonna.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki