AfterDawn logo

Pelätty tekijänoikeusdirektiivi meni läpi – Linkkivero ja sisältösuodatus tulevat

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen järjestetyssä äänestyksessä kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin äänin 348–274. Eniten näkemyseroa aiheuttaneet artiklat ovat mukana hyväksytyssä direktiivissä.

Direktiivin hyväksymisäänestyksen yhteydessä äänestettiin myös ehdotuksesta, jossa vaadittiin verkkosivujen ylläpitäjille asetetun latausfiltterivelvoitteen poistamista. Ehdotus kaadettiin vain viiden äänen erolla.

Parlamentin hyväksyttyä direktiivin, pallo siirtyy EU:n jäsenvaltioille. Kullakin maalla on 24 kuukautta aikaa mukauttaa kansallista lainsäädäntöään niin, että ne ovat direktiivin mukaisia. Toisin sanoen Suomessa tänä keväänä valittava hallitus tulee vastaamaan direktiivin mukaisen lainsäädännön valmistelusta.

Direktiivi on aiheuttanut närää kahden artiklan takia. Niin sanottu artikla 11 velvoittaa julkaisualustoja maksamaan niin sanottua linkkiveroa oikeuksienomistajille, mikäli alusta aikoo käyttää linkkien yhteydessä verkkosivuilta lainattua sisältöä. Aiemmin artikla 13 -nimellä tunnettu säädös edellyttää vuorostaan verkkosivujen ylläpitäjiä estämään käyttäjiä lataamasta palveluun tekijänoikeudenalaista sisältöä ilman lupaa.


1 KOMMENTTI

avthein1/1

Google ja muut voivat esittää mielipiteensä asiaan eurovaaleissa.

Eli blokkaamalla kaikki virallisten medioiden vaaliuutisointikin ja sallimalla vain tekijänoikeusvapaa vaihtoehtomedioiden yms. vaaliuutisointi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT